Ugrás a tartalomra

Szabadon engedték az ortodox papokat Montenegróban

2020.05.16
16:24
Forrás
MTI, Szerbiai RTV
Délelőtt Aleksandar Vučić a montenegrói szerbek képviselőivel erről is egyeztetett.

Szabadon engedték azt a szerb ortodox püspököt és hét papot, akit kedd este vettek őrizetbe, mert megszegték a koronavírus-járvány miatt bevezetett gyülekezési tilalmat - közölte a montenegrói közszolgálati televízió szombaton. A szerb ortodox papok, akiket 72 órán át tartottak fogva, több száz hívő részvételével tartottak liturgiát kedden az észak-montenegrói Nikšićben, miközben a montenegrói kormány határozata értelmében lehet ugyan már misézni, de nem lehet tömeg a templomokban, tíz négyzetméterenként egy ember tartózkodhat bent, a templom előtt pedig legfeljebb húszan gyűlhetnek össze. Az egyházi személyek elfogását követő napokon több százan tiltakoztak az utcákon, a hívek a rendőrséggel is összeütközésbe kerültek, több személyt letartóztattak.

Délelőtt Aleksandar Vučić a montenegrói szerbek képviselőivel egyeztetett. A szerb államfő a tárgyalás után a Prva TV-nek adott interjújában elmondta, hogy aggódnak a Montenegróban történt események miatt. Azt is hozzátette, hogy a montenegrói szerbek számíthatnak Szerbia támogatására. Feladatunk elősegíteni a szerb nép identitásának megőrzését - hangsúlyozta a szerb elnök.

Montenegró
ortodox papok
őrizetbe vétel
misézés
tömeg
Aleksandar Vučić
szabadon engedték

Most

18:36

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.
17:58, Frissítve: 18:12

Hszi Csin-ping megérkezett Franciaországba

A kínai elnök Emmanuel Macron francia államfő meghívására érkezett Párizsba, ugyanis a két ország 60 éve lépett diplomáciai kapcsolatba. Hszi Csin-ping franciaországi látogatása után Szerbiába és Magyarországra is ellátogat.
16:01, Frissítve: 16:11

Verstappené a pole pozíció

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamot ő kezdheti majd az élről.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.