Ugrás a tartalomra

Katonai egységek Siden

2020.05.16
14:49
2020.06.09
13:32
Forrás
Pannon RTV
Körülbelül 70 katona érkezésére számítanak még a mai nap folyamán, akik a befogadóközpontokat felügyelik.

Elrendelte a katonaság kivezénylését Sidre Aleksandar Vučić szerb államfő. Az intézkedés célja a helyi lakosság biztonságának megőrzése a migránsok jelenléte miatt. Siden nem történtek súlyos bűncselekmények, azonban több hír is érkezett lopásokról, illetve arról, hogy a migránsok házakba hatoltak be illetéktelenül. A lakosok nem érzik magukat biztonságban, ezért garantálni kell a védelmüket - tette hozzá Vučić. A katonai rendőrség a Sid közelében lévő befogadóközpontnál teljesít majd szolgálatot.

A sidi polgármester kérésére vezényelte ki Aleksandar Vučić szerb elnök a katonaságot a befogadóközpontokhoz. A migránsok május 14-e óta hagyhatják el ezeket a befogadóközpontokat a menekültügyesek engedélyével, és a polgárok azóta jelentenek be újabb szabálytalanságokat, illetve betörési kísérleteket.

A nap folyamán felderítő egységek végeztek terepszemlét mindhárom sidi befogadóközpontnál. A szerémségi településen mintegy 1900 migránst tartanak számon. Borivoje Đorđević, Sid: „Volt olyan eset, hogy a migráns autót akart eltulajdonítani, laptopot ellopni, az esetet azonban rögzítették a biztonsági kamerák. A rendőrség időben reagált, elkapták. A felvételek alapján vádat emeltek ellene.”

A sidi befogadóközpontokban dolgozók elmondták: a rendkívüli állapot idején nem viselkedtek problémásan a migránsok. Ebben az időszakban a katonaság is felügyelte a befogadóközpontokat. Nikola Sakan, munkatárs, Menekültügyi és Migrációs Főbiztosság: „Időnként előfordul, hogy összevesznek egymással. Tekintettel arra, hányan vannak itt, ez még elfogadható. Nagyobb összetűzések nem történtek.”

A migránsok többsége jól viselkedik, de vannak, akik hajlamosak bűncselekmények elkövetésére, ezért kérte a városvezetés a katonaság jelenlétét is – mondta Zoran Semenović polgármester-helyettes. „Több lopás, támadás történt. Megtámadtak egy gyermekeivel közlekedő nőt is a város központjában, ellopták a pénzét. Mobiltelefonokat tulajdonítottak el. Több súlyos következménnyel járó, egymás közti összetűzésre is sor került. Meg is szúrták egymást.”

A katonaság elsődleges feladata a rendfenntartás lesz. A befogadóközpontok körül állomásoznak majd, és követni fogják a migránsok mozgását.

migráns
Šid
befogadóközpont
katonaság
lopás
katona

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.