Ugrás a tartalomra

Ferenc pápa: Az óvintézkedések betartásával védjék a hívőket

2020.05.17
17:02
2022.05.03
20:48
Forrás
MTI
Ferenc pápa arra kért mindenkit, hogy tartsa be a koronavírus-járvány miatt bevezetett óvintézkedéseket a hívők előtt hétfőtől újra megnyíló olaszországi templomokban.

A katolikus egyházfő vasárnapi beszédét utoljára közvetítette interneten a Vatikán. Hétfőtől a március 10-től lezárt Szent Péter tér és Szent Péter-bazilika, valamint a Vatikáni Múzeum is újranyitja kapuit a hívők és a többi látogató előtt.

Az egyházfő beszéde után kitekintett az apostoli palotáknak a Szent Péter-térre néző ablakából. A még lezárt tér körül több ezren várakoztak: rómaiak, akik a nyitás előtti utolsó nap gyalogosan, kerékpárral érkeztek és felvételeket készítettek az üres térről, amelyet reményeik szerint soha többet nem látnak így viszont.

Ferenc pápa emlékeztetett, hogy hétfőtől újra a hívők jelenlétében misézhetnek. "Arra kérlek benneteket, a hatóságok által megszabott óvintézkedések, előírások további betartásával haladjunk előre, mindannyiunk és Isten népe védelmében" - jelentette ki a pápa.

 A járvány miatt a tavaszi elsőáldozást elhalasztani kényszerülő gyerekeket arra kérte, hogy a várakozási időt lehetőségként használják ki a katekizmus elmélyítésével.

Emlékeztetett az öt évvel ezelőtt a teremtett világ védelmében kiadott, Áldott légy kezdetű enciklikára. "A járvány időszakában tudatosabban védjük közös otthonunkat" - mondta.

Az egyházfő nem feledkezett meg Szent II. János Pál pápa születésének századik évfordulójáról, amelynek tiszteletére hétfő reggel misét mutat be a Szent Péter-bazilika altemplomában, a néhai pápa sírjánál. Ez lesz az első pápai mise több mint két hónap óta, amelyen hívők is részt vehetnek.

Március 10-től Ferenc pápa kizárólag interneten keresztül szólt a hívőkhöz, a Vatikán közösségi felületein közvetítették beszédeit, valamint az üres Szent Péter-bazilikában bemutatott miséket. Precedens nélküli volt az idei húsvét is, amelynek minden szertartását az üres Vatikánban tartották meg: elmaradt nagycsütörtökön a lábmosás szertartása, a nagypéntek esti keresztút 1965 óta először nem a Colosseumnál, hanem a Szent Péter téren zajlott.

A szentszéki szóvivő korábbi bejelentése szerint 12 fertőzöttet diagnosztizáltak Vatikánvárosban, kétszer tesztelték a 83 éves Ferenc pápát is, és mindkétszer negatívnak bizonyult. Teljesen elszigetelték a Vatikánban élő 93 éves XVI. Benedek nyugalmazott pápát is.

A május 18-i újranyitásra fertőtlenítették a több mint 23 ezer négyzetméteres Szent Péter-bazilikát, a padlózatot, márványfalakat, oszlopokat, szobrokat, a Pieta-szoborcsoportot védő üveget is. A kezdeti tervek szerint egyszerre csak 200 látogatót engednek be. A bejáratoknál testhőmérőt helyeznek el.

Az olaszországi templomokban az óvintézkedéseket az olasz püspöki kar és a római kormány közötti protokoll szabályozza. Egyszerre csak meghatározott számú hívő léphet be a templomokba, egymástól és a paptól is legalább egyméteres távolságra, a templomot rendszeresen fertőtleníteni kell, nem lesz szenteltvíz a tartókban, elmarad a béke jelekénti kézfogás. Az óvintézkedések minden vallási felekezetre vonatkoznak, egyedül a római mecsetet nyitják meg csak júniustól.

Óvintézkedés
hívő
templom
Olaszország
Vatikán
Ferenc pápa

Most

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.