Ugrás a tartalomra

Szentelekyre emlékeztek Szivácon

2012.08.20
16:34
A két világháború közötti hagyományt folytatva, idén is augusztus 20-án gyűltek össze a vajdasági magyar irodalmi élet képviselői, hogy megemlékezzenek Szenteleky Kornél halálának évfordulójáról
A két világháború közötti hagyományt folytatva, idén is augusztus 20-án gyűltek össze a vajdasági magyar irodalmi élet képviselői, hogy megemlékezzenek Szenteleky Kornél halálának évfordulójáról. Az emléknapot idén is az író szülőfalujában, Szivácon tartották. A hagyományokhoz híven idén is a sziváci katolikus templomban kezdődött a Szenteleky-emléknap. Az író halálának évfordulóján Horváth Endre helyi plébános homíliájában a vajdasági és az egyetemes magyar szellemi örökség megőrzésének és továbbéltetésének fontosságát hangsúlyozta. A gyászmise után az emléknap résztvevői virágokkal tisztelegtek Szenteleky Kornél sírjánál. A megemlékezés szervezője szerint évről évre egyre nehezebb méltó emléket állítani a vajdasági magyar irodalom egyik legmarkánsabb személyiségének.



„Kitartás kell, nagyon nagy kitartás kell mindenhez, és sajnos mi itt Szivácon már nagyon régóta szórványban vagyunk, évről évre kevesebben, egyre kevesebben” – hangsúlyozta Varagity Gabriella, a Szenteleky Kornél Magyar Művelődési Egyesület elnöke. Az emléknap programja az íróról elnevezett helyi művelődési egyesület nagytermében folytatódott. Toldi Éva, a Szenteleky Napok Tanácsának elnöke kiemelte, hogy az augusztus 20-i Szenteleky megemlékezés a vajdasági irodalom sajátos ünnepe. „A két világháború között találták ki az itteni írók, hogy Szivácon kell összejönniük, éppen augusztus 20-án, Szenteleky halálának napján. Akkor nem lehetett még ünnepelni augusztus 20-t, és ez alkalom volt augusztus 20-t is megünnepelni, és arra is, hogy találkozzanak és elbeszélgessenek a vajdasági magyar irodalomról” – mondta Toldi Éva, a Szenteleky Napok Tanácsának elnöke. A nap zárásaként Faragó Kornélia A sziváci ház mássága és Pastyik László Az első Szenteleky Társaság címekkel tartottak előadást.
Szenteleky Napok
Szivác

Most

20:05, Frissítve: 20:17

Verstappen nyerte a sprintfutamot

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője nyerte a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati sprintfutamát.
19:37, Frissítve: 20:02

Egyre népszerűbb a népművészet az ifjúság körében

Több mint 300 gyermekkel tartották meg a XIII. Dunán innen, Tiszán túl elnevezésű Kárpát-medencei ifjúsági népművészeti tehetségkutató verseny délvidéki elődöntőjét Horgoson. Az eseményt a Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület szervezte meg.
18:52, Frissítve: 19:00

Komoly büntetés a fürdőruhában szaladgálásért

Komoly büntetéssel számolhat az, aki idén nyáron fürdőruhában sétálgat Tivat utcáin. A montenegrói város ugyanis megelégelte azt, hogy a belvárosban egy szál bikiniben vagy fürdőnadrágban járkálnak a turisták.
18:07, Frissítve: 18:19

Újraéledt az asztalitenisz Oromon

A helyi közösség és a vállalatok támogatásával az elkövetkező időszakban a régi iskola épületében mindennap lehetőség adódik a helyieknek arra, hogy kipróbálhassák, megtanulhassák ezt a sportágat, vagy épp versenyeket szervezzenek.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.