Ugrás a tartalomra

Lesz mit pörgetni?

2020.05.22
22:48
2020.05.23
15:49
Forrás
Pannon RTV
A tavaszi szélsőséges időjárás miatt elfagyott az akác Újvidék környékén, így méz és jelentős jövedelem nélkül maradnak a méhészek.

Most a június végén virágzó napraforgóra kell felkészíteni a családokat, de a szárazságban a mezei virágok sem termelnek kellő mennyiségű nektárt, így kérdésessé válik az ágazat kifizetődősége.

Kaptárait vizsgálta meg ma Csolák Anita újvidéki kezdő méhész. Egyelőre édesapjával közösen vezeti a vállalkozást, de idővel saját gazdaságot szeretne. Az időjárási viszonyok miatt megcsappant a tavaszi hozam, de reméli, hogy lesz mit pörgetni, mert jó helyen van a méhesük: „Előnyt jelent az, hogy itt vagyunk a folyónál, a Dunához közel, mert itt a közelében virágzik a kőris, meg a gyalogakác, és így több hozamot tudnak a méhek behozni.”

Újvidéktől mindössze 15 kilométerre, a Fruška Gora egy elszigetelt részén a tavaszi fagyok elvitték az akácot. Király Károly így minden bizonnyal akácméz nélkül marad. Bízik abban, hogy a következő legelőre, a napraforgóra kellően fel tudja majd erősíteni a családokat: „Reménykedek abban, itt mindig szednek egy kis mezei mézet, lassan majd vegyítenek, és pörgetek majd egy keveset, ez valószínűleg akác- és mezei, keverék méz lesz, ami az első pörgetést illeti, de nem várok sokat. Van egy elektronikus mérlegem, időnként lekérem az állást, és sajnos nagyon kicsi a hordás, egy hét alatt 2-3 kiló, ami nem is nevezhető hordásnak.”

A méhészek elmondták, hogy az elmúlt évek szélsőséges időjárása megbolygatja a méhek biológiáját, ami a mézhozamon is meglátszik. Az utóbbi években alig érik el a kaptáronkénti 20-25 kiló átlagot, ami kevés jövedelmet jelent.

méhész
akác
Újvidék
fagy
méh
hordás
Fruška Gora
mezei

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.