Ugrás a tartalomra

Tizenháromezer kilométert tett meg egy kakukk hazafelé

2020.05.27
15:08
2023.11.02
08:59
Forrás
Pannon RTV
A madár Afrika déli vidékéről repült vissza mongóliai költőhelyére. A kutatók műholdas nyomkövetővel kísérték végig az útján, amely az egyik leghosszabb, amit szárazföldi madár valaha megtett.

A kakukk óceánokon, szélviharokon és 16 országon repült át. Az Onon mongol folyóról elnevezett madár március 20-án indult el zambiai telelőhelyéről. Tavaly nyáron mongol tudósok a brit madártani szövetséggel együttműködve öt kakukkot láttak el műholdas nyomkövetővel a Mongolia Cuckoo Project keretében, hogy hosszú vándorlásukat megfigyelhessék, Onon is egyike ezeknek a madaraknak. A kakukk több ezer kilométert tett meg az Indiai-óceán fölött leszállás nélkül, átlagosan óránként 60 kilométeres sebességgel, átrepülve Kenya, Szaúd-Arábia és Bangladesh fölött. Ő volt az öt madár közül az egyetlen, amelyiknek hazaútját sikerült végigkövetni, a többiek valószínűleg elpusztultak a kimerültségtől, vagy ragadozók zsákmányává váltak.

kakukk
vándormadár
madár

Kapcsolódó tartalmak

Most

09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.
07:36

Pénteken lesz hűvösebb

Május második napján, csütörtökön változóan felhős égboltra számíthatunk. Változékony idő lesz, elszórtan esővel, zivatarral.
20:09, Frissítve: 20:32

A kormányprogramról vitázik a parlament

Miloš Vučević kormányalakító több mint három órán keresztül ismertette expozéját. Ezt követően megkezdődött a vita a köztársasági képviselőházban a kormányprogramról.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.