Ugrás a tartalomra

Az elsüllyesztett német folyami flottilla kiemelését tervezik a Dunából

2020.05.27
18:53
2020.05.27
19:08
Forrás
Szerbiai RTV
A szerb kormány első lépésben 1,5 millió eurót szán a második világháborús német folyami flottilla elsüllyesztett egységeinek Dunából való kiemelésére. Az erre vonatkozó szerződést ma írták alá.

Zorana Mihajlović szerb építészeti, közlekedési és infrastruktúraügyi miniszter elmondta, ezzel megkezdődhet az a folyamat, amire 75 éve vártak.

A Dunának a kelet-szerbiai Prahovo településnél lévő szakaszából a roncsok kiemelésének első fázisként a szakemberek meghatározzák, mekkora mennyiségű robbanóanyag és lőszer van a 23 elsüllyedt hajó fedélzetén. Biztonsági okokból csak ezt követően kezdik meg a folyó mélyén fekvő roncsok kiemelését, amire 23 millió eurót különítettek el.

Mihajlović szerint a medertisztítással egész évben hajózhatóvá válik a Duna szerbiai szakasza, aminek köszönhetően ötmillió eurós többletbevételt valósíthat meg az ország évente.

flotilla
német
folyami
elsüllyesztett
Zorana Mihajlović
Duna
kiemelés
hajóraj

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:52, Frissítve: 14:58

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.
11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.
09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.