Ugrás a tartalomra

Elkészült az Összetartozás emlékműve Budapesten

2020.06.01
08:57
Forrás
hirado.hu
A trianoni békediktátum aláírásának évfordulójára elkészült az Összetartozás emlékműve Budapesten a Kossuth tér és az Alkotmány utca találkozásában.

A Steindl Imre program keretében létrejött tájépítészeti alkotást a járvány miatt augusztus 20-án avatják fel.

Zimay Balázs építész a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában elmondta, már a tervezésnél tudták, hogy egy földalatti emlékművet kell tervezniük, illetve azt is, hogy el kell rajta helyezniük 12 ezer helységnevet. Azt is elmondta, az emlékhely gránitból készült, a rámpa burkolata, amely levezet a föld alá, pedig andezit kockakőből.

Az emlékhely falára azon települések nevei kerültek fel, amelyek szerepeltek az 1913-ban készült, a történelmi Magyarország utolsó statisztikai összeírásában.

Összetartozás emlékműve
Budapest
Steindl Imre

Most

11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.
09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.