Ugrás a tartalomra

Munkáltatói igazolás nélkül is fogadják a gyerekeket az óvodákban

2020.06.02
14:18
2020.06.02
16:02
Forrás
Pannon RTV
Június elsejétől munkáltatói igazolás nélkül is részesülhetnek óvodai ellátásban a gyerekek a legtöbb vajdasági iskoláskor előtti intézményben.

Eddig csak azok vihették a gyerekeket az intézményekbe, akik igazolni tudták, hogy munkavégzés miatt nem tudnak rájuk otthon vigyázni. Orvosi igazolás és az oltásokról szóló bizonylat továbbra is kötelező.

többsége, akkor még azonban csak azoknak a szülőknek, akik munkájuk miatt nem tudták másképp megoldani gyermekeik felügyeletét. Hétfő óta azonban már minden gyermek részesülhet óvodai ellátásban. Az intézményekben a védőintézkedéseket betartva várták vissza a napközis és bölcsődés csoportokat, és a továbbiakban is minden szabályt betartanak annak érdekében, hogy megelőzzék a vírus terjedését.

Csorba Kornélia, óvónő, Šumica óvoda, Szabadka: „Feltétel volt előbb a munkahelyi igazolás, valamint az orvosi igazolás. Tehát a kezdeti időszakban mintegy 40 gyermek tért vissza az épületünkbe, az óvodánkba és most június elsejétől ez most már több. Továbbá a munkahelyi igazolásokat nem kérjük a szülőktől, de a szülők továbbra sem jöhetnek be az épületbe.”

Egyelőre a digitális óvoda is megmarad azon gyerekek részére, akik nem járnak be az intézménybe. Veljko Vojnić, a Naša radost Iskoláskor Előtti Intézmény technikai igazgatója elmondta, fokozatosan térnek vissza a régi kerékvágásba. Május 11-én 1400 ovis tért vissza, hétfőn pedig további 517 gyerek. Mint mondta, a korlátozások fokozatos feloldása a járványhelyzet alakulásával összhangban történik.  Ahhoz viszont, hogy a gyerekeket fogadják, a szülőknek 48 órával előbb értesíteniük kell az intézményt.

„Továbbá, hogy elvégezzék az orvosi vizsgálatot és, hogy bizonylatot, igazolást kapjanak arról, hogy a gyerek egészséges és rendszeresen felvette a védőoltásokat. Amennyiben ezek megvannak, fogadni tudjuk a gyereket, felvesszük az élelmezési listára, tehát készen állunk a fogadásukra.”

A technikai igazgató hozzátette: hétfőn befejeződött a gyerekek óvodai iratkozása a következő évre Szabadkán. Arról még pontos adat nincs, hogy hány magyar ajkú kicsi jelentkezett, de az már összességében látható a számadatokból, hogy mintegy 12 százalékkal több gyerek jelentkezett idén mint tavaly.

Szabadka
gyerekek

Most

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.