Ugrás a tartalomra

A vajdasági magyar mozgókép napja

2012.10.13
11:02
Érdekli-e a vajdaságiakat a saját sorsuk, vagy inkább elmenekülnek egy mesevilágba – teszi fel a kérdést Siflis Zoltán
Érdekli-e a vajdaságiakat a saját sorsuk, vagy inkább elmenekülnek egy mesevilágba – teszi fel a kérdést Siflis Zoltán. A filmrendező szerint az emberek közérzetétől függ, hogy megnézik-e a vajdasági mozgóképes alkotásokat. Szabadkán a vajdasági magyar mozgókép napja alkalmából péntek este filmvetítést tartottak. Az elmúlt 2-3 év vajdasági alkotásait mutatták be a közönségnek. A filmeket a Pannon Televízió is műsorára tűzi a hétvégén. Október 13. a vajdasági magyar mozgókép napja. 1910-ben ezen a napon nyitotta meg Lifka Sándor Szabadkán az első kőfilmszínházat. Ebből az alkalomból péntek este filmvetítést tartottak Szabadkán az elmúlt időszakban készült vajdasági alkotásokból. Összesen négy dokumentum- és portréfilmet mutattak be a közönségnek. A vajdasági filmrendezők az elmúlt mintegy másfél évben nem tudtak új filmet készíteni. Egyetlen komolyabb dokumentum- vagy játékfilm elkészítése ugyanis 5-10 ezer euróba kerül. Kellő támogatás nélkül ezt csak kevés rendező tudja biztosítani filmjéhez – mondta Siflis Zoltán filmrendező. „Az igazi irodalom és filmművészet országokon belül van, műhelyeken belül. A kérdés az, hogy a közönséget érdekli-e az a világ, amit a filmművészet, főleg a mi filmművészetünk tükröz. A mai társadalomban az embereknek olyan közérzetük van, hogy inkább elmenekülnek egy más mesevilágba” – véli a rendező. Siflis Zoltán szerint a filmalkotók feladata egy évszázaddal ezelőtt az volt, hogy a közönséget meghódítva becsalogassák a mozikba, most pedig az, hogy visszacsalogassák oda őket. A Pannon Televízió is részt vesz a megmozdulásban. A hétvégén több vajdasági dokumentum-, játék-, illetve portréfilmet is vetít. Ezek: a Hangvarázsló, Mire megvirrad, Egy ismeretlen naplója, Szivárványkígyó, Ébredés, valamint A földet nem vitték el.
Siflis Zoltán
vajdasági magyar mozgókép napja

Most

21:59, Frissítve: 22:34

Megérkezett Belgrádba a kínai elnök

A kínai elnök gépét szerbiai felségjelzésű MiG-29-es vadászgépek kísérték a Nikola Tesla repülőtérig, ahol a szerb hadsereg gárdája sorakozott fel a tiszteletére.
17:17, Frissítve: 19:39

Ma kiderül, kik vihetik haza az ajándékokat!

A Közügyek kérdésére csaknem ötszáz válasz érkezett Vajdaság szinte minden részéből. Mai műsorunkban kiderül, hogy ki csobbanhat a családjával Mórahalmon. Nézzék a 18 óra 10 perckor kezdődő műsorunkat.
16:02, Frissítve: 16:33

Fiáker szemlét tartottak Cserépalján

Huszonnyolcadik alkalommal szervezték meg a Cserépaljai Fiáker Szemlét. A Parádés Kocsik és Lovak Nemzetközi Szemléjére a dél-bánáti Cserépaljára egész Szerbia területéről érkeztek a lovas sport kedvelői.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.