Ugrás a tartalomra

Energetikai kérdésekről tárgyalt Szijjártó Péter és Aleksandar Antić

2020.06.04
12:52
2020.06.04
15:57
Forrás
Pannon RTV
Budapesten fogadta ma hivatalában Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter Aleksandar Antić szerb energetikai minisztert.

A két ország delegációi két fontos energetikai megállapodást írtak alá. A két tárcavezető közös sajtótájékoztatóján Szijjártó elmondta, Magyarországra 2021 októberétől érkezhet gáz Szerbia felől. Aleksandar Antić pedig üdvözölte, hogy a két ország együttműködése energetikai projektekre is kiterjed.

Aleksandar Antić a sajtótájékoztató keretében megköszönte Szijjártó Péternek azt, hogy mindig támogatja Szerbiát, valamint üdvözölte, hogy a két ország együttműködése energetikai projektekre is kiterjed. A szerb tárcavezető szerint kölcsönösen előnyös, hogy a két ország villamosenergia-hálózatai erősítik egymást, és az egész térség érdeke, hogy a megkötött együttműködési megállapodásnak megfelelően létrejön a regionális áramtőzsde.
„Az egész régió szempontjából fontos, hogy ez nem csak Magyarország és Szerbia közötti együttműködést, hanem az egész régióra kiterjedő együttműködést alapoz meg. Úgy gondolom, hogy a két energetikai rendszer együttműködésének az alapkövét ma lefektettük.”

Magyarország számára fontos, hogy minél több irányból érkezzen gáz, mert ha csak egy irányból érkezik, az kiszolgáltatottá teszi az országot – mondta Szijjártó Péter. A magyar külgazdasági és külügyminiszter hangsúlyozta, ezért fontos az, hogy a keleti és az északi gázszállítási útvonalak után, déli irányból is érkezni fog a gáz. Ez az útvonal jelenleg is építés alatt áll egy orosz-török-bolgár-szerb-magyar együttműködés keretében – tette hozzá.
„Döntés született arról, hogy a szerb-magyar határtól a magyar nemzeti gázvezeték hálózatig megépítjük azt a vezetéket, amelynek nyomán jövő év októberétől, tehát 2021 októberétől első lépésben hatmilliárd köbméternyi gázt tudunk évente vásárolni Szerbián keresztül, délről.”

Szijjártó Péter közölte, hogy Magyarország többletfejlesztéseket is vállal, amennyiben a szállító vállalatok az évi 6 milliárd köbméternél nagyobb igényt jelentenek be. A határtól a magyar vezetékhálózatig tartó szakasz építése már az előkészületeknél tart, és hamarosan megszülethet az összekapcsolódási megállapodás is a szerb féllel - tette hozzá. A sajtótájékoztató előtt az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. elnök-vezérigazgatója egyetértési megállapodást írt alá a Szerb Villamos Művek, valamint a szerb állami gázszolgáltató, a Srbijagas vezetőivel.

Szijjártó Péter
Aleksandar Antić
energetika
Budapest
gáz

Most

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.