Ugrás a tartalomra

Trianoni emléktáblát avattak Óbecsén

2020.06.04
13:23
2020.06.04
17:03
Forrás
Pannon RTV
A Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából ma délelőtt Óbecsén, a belvárosi Nagyboldogasszony templomban szentmisét tartottak, a templomkertben pedig trianoni emléktáblát avattak.

Rendhagyó szentmisét és alkalmi műsort tartottak Óbecsén a Nagyboldogasszony templomban a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából. A trianoni békediktátum 100. évfordulójáról való megemlékezés sok hívő szemébe csalt könnyeket.

Farkas Zsuzsanna, Óbecse: „Négy generáció van itt a családból, a fiam muzsikál, én énekelek, ez egy énekkari viseletünk, az unokám az ölemben, anyukám mellettem - nagyon megható pillanat.”

A centenárium alkalmából egy Trianon-emléktáblát is felavattak a templom kertjében.

Fuderer László, plébános, Óbecse: „A magyarság összetartozik és össze kell, hogy tartson, és ezt legfőképp a Szent István-i hagyományokon keresztül érhetjük el, hiszen égi édesanyánk, nagyasszonyunk és patrónánk van, aki mindig segít és közbenjár értünk.”

A szentmisét követő megemlékezésen Kiss Igor, a VMSZ óbecsei elnöke mondott ünnepi beszédet.

„Azt gondolom, hogy ezt a tragédiát sokkal könnyebb úgy földolgozni, hogy tudjuk, hogy világszerte az a 15 millió magyar 16:30-kor, amikor világszerte megkondulnak a harangok, egy dologra fog gondolni, és egy dologért fog elmondani egy imát.”

Az eseményen részt vett Kovács Elvira, a VMSZ alelnöke is.

„Nem csak szomorkodunk és Trianonra gondolunk, hanem ünnepeljük is a Nemzeti Összetartozás Napját és a közösség erősítését, hogy valóban a nemzeti kormánynak köszönhetően mi egy nemzet vagyunk, és az ő támogatásuknak köszönhetően tervezhetjük a jövőnket is.”

Holnap 18 órakor a péterrévei templomban lesz ünnepi mise és emléktábla-avatás a centenárium alkalmából.

Trianon
emléktábla
Óbecse
felavat
belvárosi
Nagyboldogasszony
templom
Fuderer László
Kovács Elvira

Most

14:52, Frissítve: 14:58

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.
11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.