Ugrás a tartalomra

Alkalmi műsorral és koszorúzással emlékeztek meg Tóthfaluban

2020.06.05
10:57
2020.06.05
20:31
Forrás
Pannon RTV
A trianoni békediktátum aláírásának századik évfordulójára emlékeztek Tóthfaluban. Az eseményen megáldották a megkoszorúzott Turul emlékműt.

Tóthfalu apraja-nagyja a Turul emlékműnél gyűlt össze csütörtök délután, hogy közösen emlékezzenek meg a trianoni szerződés aláírásának századik évfordulójára. Az összetartozásra hívta fel a figyelmet Utasi Jenő helyi plébános beszédében: „Ez az összetartozás-fogalom feloldja mindezt a görcsöt, traumát, ami ez a száz év alatt bennünk volt. Különösen az utolsó 10 évben a fejlődést látom benne, különféle területeken nemzetünk fejlődését, kultúrában, művelődésben, gazdaságban, oktatásban, egyházi vonalon is.”

Tóthfaluban minden évben tartanak megemlékezést, valamint koszorúzást a helyi Szabó Dénes Egyesület jóvoltából. Faragó Zoltán az egyesület elnöke kiemelte, volt olyan időszak, amikor nem emlékezhettek, viszont ez is hozzátartozik a múlthoz, ezt is meg kell élni: „Trianon az volt és van még folyamatosan. Mindannak ellenére, hogy az országaink vezetői, tehát mind Magyarország, mind Szerbia - a többi országét nem tudom, akik kaptak Magyarországból - törekszenek rá, hogy enyhítsék ezt a fájdalmat. Mostanában érződik azért egy enyhülés, hogy talán könnyebb itt magyarnak lenni.”

Az esemény végén többek között helyi egyesületek, valamint a Rákóczi Szövetség helyi szervezete, a VMSZ községi és helyi szervezete, a bácstopolyai VMDK képviselői elhelyezték az emlékezés koszorúit a Délvidék legnagyobb Turul szobránál, amelyet a helyi plébános áldott meg.

Tóthfalu
nemzeti összetartozás napja

Most

09:15, Frissítve: 09:25

A Leverkusen tovább menetel

A Bayer Leverkusen magabiztosan nyerte az AS Róma elleni Európa Liga elődöntő első mérkőzését. A Marseille és az Atalanta döntetlen.
07:48, Frissítve: 11:31

Egy éve történt a belgrádi iskolai mészárlás

Egy évvel ezelőtt, 2023. május 3-án gyászba borult Szerbia. Ezen a napon történt ugyanis az az iskolai lövöldözés a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában, amelyben 9 gyermek és egy felnőtt vesztette életét.
07:23

Ortodox nagypéntek van

A hívek ma Jézus kereszthalálára emlékeznek, ez a legszomorúbb nap az egyházi évben. Szigorú böjti nap azok számára, akik a Julianus-naptárt követik.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.