Ugrás a tartalomra

Válságstáb: Szabad téren létszámkorlátozás nélkül lehet gyülekezni

2020.06.05
16:46
2020.06.05
18:45
Forrás
Szerbiai RTV
Többé nincs korlátozva, hogy mennyi személy gyűlhet össze egyszerre szabad téren - hozta meg döntését a szerbiai válságstáb. A javaslatot még a kormánynak is el kell fogadnia.

Emellett zárt térben maximum 500 főig engedélyezett lesz a gyülekezés.

Több javaslatot is megfogalmazott mai ülésén a koronavírus-járvánnyal foglalkozó válságstáb. Az egyik fontos javaslat a házi karanténra, egy másik a tömeges rendezvényeken résztvevők számának növelésére vonatkozik. Darija Kisić Tepavčević, a Batut Közegészségügyi Intézet igazgatóhelyettese elmondta, naponta körülbelül ezren kérik a koronavírus-teszt elvégzését Szerbiában, ezek főleg azok az emberek, akik külföldi útra indulnak, az antitestvizsgálatot viszont csak tized ennyien végeztetik el. Kiemelte, hogy a válságstáb javaslata alapján azok számára, akiknél megállapítják a fertőzés jelenlétét, viszont nincsenek komolyabb tüneteik, kéthetes otthoni elszigetelődést javasolnak, állapotukat pedig járványügyi szakemberek figyelik majd, és ha két héttel később továbbra sem jelentkeznek tünetek, és a koronavírus-teszt is negatív lesz, gyógyultnak minősítik őket. A válságstáb a tömeges rendezvényeken részt vevők létszámát is növelné.

Darija Kisić Tepavčević, igazgatóhelyettes, Batut Közegészségügyi Intézet, Belgrád: „A jelenlegi járványügyi helyzetet figyelembe véve a válságstáb úgy döntött, hogy a szabadtéri rendezvények esetében többé ne legyen korlátozás a résztvevők számát illetően, természetesen a kötelező távolság betartása, vagyis legalább egyméteres távolság mellett, a zárt terek esetében pedig ezt a számot 100-ról 500-ra emeltük. Megfogalmaztunk egy javaslatot is, amely a kormány elé kerül, ez pedig arra vonatkozik, hogy zárt térben csak a tömegközlekedési eszközökön legyen kötelező a személyes védőfelszerelés, vagyis a maszk és a kesztyű használata.”

A válságstáb javaslatát még a kormánynak is el kell fogadnia.

létszámkorlát
korlátozás
válságstáb
szabad tér
kormány
maszk
kesztyű

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.