Ugrás a tartalomra

A magyar diaszpóra szolgálatában

2020.06.15
11:40
2020.06.15
17:13
Forrás
Szabadkai Magyar Rádió
A magyar kormány Kőrösi Csoma Sándor programjának köszönhetően 114 Kárpát-medencei fiatal 19 országban 163 befogadó szervezetnél végeztek szolgálatot.

Néptáncoktatás, cserkészet, magyar nyelv oktatás, illetve egyházi tevékenység keretében jutottak ki fiatalok a magyar diaszpóra területeire, hogy ott a magyar közösség boldogulását, fejlődését segítsék. A Petőfi Sándor program az egykori Osztrák Magyar-Monarchia, valamint Macedónia területén 74 ösztöndíjassal 68 fogadó szervezetnél valósult meg. Az ösztöndíjasok között programszervezők, közösségszervezők, újságírók és rádiós munkatársak is szerepeltek. A koronavírus járvány rátette ugyan bélyegét a programokra, de ennek ellenére sikeresnek mondhatóak - emelte ki Szilágyi Péter a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztosa a Szabadkai Magyar Rádiónak adott interjújában.

”2020 márciusától ösztöndíjasaink távmunkával látták el feladataik nagy részét, de így is sikerült nagyon szép eredményeket elérni, nagyon szép műsorokat, összejöveteleket tartani az online térben. Sokkal több lehetőség nyílt meg ezzel a jövőre nézve is, hiszen sok esetben egy-egy online rendezvényen többen tudtak részt venni. Ne felejtsük el, hogy a diaszpórában hatalmasak a távolságok egy-egy magyar közösség központjához képest és sokan így online térben tudtak kapcsolódni a rendezvényekhez, a nyelvórákhoz, vagy éppen a különböző közösségi tevékenységekhez. Mi ennek fényében fogjuk kiírni a következő éves pályázatunkat is amelyre most július közepétől lehet majd jelentkezni. Szeptember közepén tudnak indulni az ösztöndíjasok.”

diaszpóra
Petőfi Program
Szilágyi Péter

Most

20:05, Frissítve: 20:17

Verstappen nyerte a sprintfutamot

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője nyerte a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati sprintfutamát.
19:37, Frissítve: 20:02

Egyre népszerűbb a népművészet az ifjúság körében

Több mint 300 gyermekkel tartották meg a XIII. Dunán innen, Tiszán túl elnevezésű Kárpát-medencei ifjúsági népművészeti tehetségkutató verseny délvidéki elődöntőjét Horgoson. Az eseményt a Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület szervezte meg.
18:52, Frissítve: 19:00

Komoly büntetés a fürdőruhában szaladgálásért

Komoly büntetéssel számolhat az, aki idén nyáron fürdőruhában sétálgat Tivat utcáin. A montenegrói város ugyanis megelégelte azt, hogy a belvárosban egy szál bikiniben vagy fürdőnadrágban járkálnak a turisták.
18:07, Frissítve: 18:19

Újraéledt az asztalitenisz Oromon

A helyi közösség és a vállalatok támogatásával az elkövetkező időszakban a régi iskola épületében mindennap lehetőség adódik a helyieknek arra, hogy kipróbálhassák, megtanulhassák ezt a sportágat, vagy épp versenyeket szervezzenek.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.