Ugrás a tartalomra

Megviselte a cégeket és alkalmazottaikat a rendkívüli állapot, de tartották magukat

2020.06.16
07:00
2020.06.16
08:02
Forrás
Tanjug
A vállalatok nagy többsége nem küldte el alkalmazottait, és sokakat küldtek haza otthoni munkavégzésre - derül ki egy közvélemény-kutatásból.

A szerbiai vállalatok 80 százaléka nem bocsátotta el alkalmazottait a rendkívüli állapot idején, és mintegy 70 százalékuk a fizetéseket sem csökkentette.

Az Infostud készített egy felmérést Szerbiában, 2285 személyt és 450 cég képviselőjét kérdezte meg.

A kutatásból kiderül, hogy a foglalkoztatottak még mindig tartanak attól, hogy munkanélküliek lesznek, a válaszadók fele továbbra is fél az elbocsátástól.

A válsághelyzet ideje alatti munkáltatói reakciókat átlagosan 3-asra értékelték.

A megkérdezettek 45 százalékának engedélyezték az otthoni munkavégzést, 18 százalékának időnként bent, időnként pedig otthon kellett dolgoznia, a többiek vagy az irodában, vagy terepen végezték el a feladataikat. Az emberek még mindig inkább otthon dolgoznának, ha megtehetnék, a válaszadók 54 százaléka nem menne be minden egyes nap a munkahelyére, ha otthon is el tudná látni a dolgát.

A munkáltatókat arról is megkérdezték, hogy jelentős mértékben megérezték-e a rendkívüli állapot és a járványhelyzet negatív hatásait. Míg április elején 56 százalékuk így vélekedett, addig május végén csak 27 százalékuk. Voltak olyan cégek is, amelyekre pozitív hatással volt a rendkívüli helyzet, de azok csak 8 százaléknyian vannak.

gazdaság
cég
vállalat
foglalkoztatott
munkanélküli
válság
rendkívüli állapot
járvány
felmérés
Infostud

Most

20:54

Kiránduljunk a Fruška gorára!

A hétvégén a hagyományos Fruška gora-i maraton zajlott, pár nappal később pedig már a majálisra készülnek a Fruška Gora Nemzeti Parkban és más kirándulóhelyeken is Újvidék környékén.
19:49, Frissítve: 20:12

A muzslyai nyugdíjasok majálisozása

Muzslyán két nyugdíjas egyesület működik. Együtt több mint háromszáz tagjuk van és közös otthonuk az egyik legmozgalmasabb hely Muzslyán. Így lesz ez május elsején is. Az előkészületek már ma délután elkezdődtek.
18:04, Frissítve: 19:36

Május elsején lép pályára a Spartacus

A pancsovai Železničart fogadja a szabadkai Spartacus labdarúgó klub a szerbiai labdarúgó szuperliga 33. fordulójában. A mérkőzés este fél hétkor kezdődik a Városi Stadionon.
17:40, Frissítve: 17:53

Aki bús szívvel énekelt

Ötven éve, harminc éves korában hunyt el az egyik legnagyobb és legtehetségesebb magyar énekes: Szécsi Pál.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.