Ugrás a tartalomra

Templombúcsút ünnepel Gombos

2020.06.27
15:33
2020.06.27
16:39
Forrás
Pannon RTV
Szent László magyar királyra emlékeztek ma Gomboson a róla elnevezett templomban. Az uralkodó születésnapján, június 27-én tartják a nyugat-bácskai településen a templom búcsúját.

Lobogókkal, orgonaszóra vonultak be a hívők és az egyházi személyek a gombosi Szent László-templomba a templomi búcsú napján.

Péity Gizella ezen a napon előszeretettel ölti fel a híres gombosi viseletet: „Leginkább Szent László király ünnepére, ami ma van és augusztus 20-án, Szent István király ünnepére. Ez a két alkalom, amikor felhúzom ezt a ruhát.”

Az Újvidéken élő, de gombosi születésű Ruppa Emil számára rendkívül fontos a hagyományok megőrzése: „Visszatérünk gyökereinkhez és Szent László az, aki összeköt minket, az, aki összefűzi ezt a jóformán maroknyi szórvány magyarságot itt, a Nyugat-Bácskában.”

Az 1700-as évek derekán megalakult gombosi egyházközösség Szent Lászlót, a jövőbe mutató, uralkodó szentet választotta oltalmazójául. Nem hiába, mondta el Verebélyi Árpád, a település plébánosa, hiszen az évszázadok tapasztalata azt mutatja, hogy a szentlászlói eszme mindig a járható út: „Én azt hiszem, hogy amikor Szent Lászlót ünnepelünk, akkor egyrészt önmagunkat vizsgáljuk, hogy vajon van-e bennünk olyan elszántság, amilyen Szent Lászlóban volt? Elszántság arról, hogy nem más, hanem ő maga legyen az, aki egy újrakezdésnek a forrása, indítója, és ő maga legyen az elöljárója annak a műnek, annak a munkának, amit egyébként ma a mi nemzetünkben, ebben a közösségünkben, Gomboson feltétlenül szükséges megélnünk.”

Az ünnepi szentmisét Horváth Ákos Magyarkanizsa segédlelkésze celebrálta. Prédikációját az örök érvényű parancsra építette, miszerint az Isten iránti szeretetünk határoz meg bennünket.

A helyiek a nap zárásaként kultúrműsort is szerveztek, amelyről előzetesen Klenanc József, a helyi Arany János Magyar Művelődési Egyesület tagja számolt be stábunknak: „A kultúrműsor pedig szerény, amit össze tudtunk állítani. A néptánc, aminek a legnagyobb hagyománya van itt, az egész piciktől, az óvodáskortól, a középcsoport és a nagy csoport. Néhány szavalat és ennyi a kultúrműsor. Utána a fellépőknek egy közös vacsora, táncmulatság. Úgy gondoltuk, hogy ha más körülmények között is, ha családi körben is, de meg kell ünnepelnünk ezt a napot.”

A gombosiak vasárnap kirakodóvásárral folytatják az ünneplést.

Gombos
templom
búcsú
Klenanc József

Most

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.