Ugrás a tartalomra

Döntött a parlament – betiltják az egyszer használatos műanyagokat Magyarországon

2020.07.03
13:53
Forrás
MTI
A magyar Országgyűlés ma elfogadta az egyes egyszer használatos műanyagok forgalomba hozatalának betiltásáról szóló törvényt.

Az intézkedés célja, hogy csökkenjen a szükségtelenül megtermelt hulladék mennyisége.

Magyarország a törvény elfogadásával az uniós irányelveket követte. A jogszabály kitér például a könnyű műanyagból készült ún. hordtasakokra, melyek könnyen helyettesíthetők más, többször használható tárolókkal.

Hölvényi György, a témával foglalkozó néppárti EP-képviselő elmondta, az új szabályok a környezettudatos vásárlói szokások kialakítását is ösztönözni fogják, ezzel járulva hozzá egy tisztább, élhetőbb környezet megteremtéséhez.

Becslések szerint az óceánokban 150 millió tonna műanyaghulladék úszik, és ez a mennyiség évente 8 millióval nő, ez percenként 15 tonna szemét. Egyes előrejelzések szerint, harminc éven belül több műanyag lesz az óceánokban, mint amennyi hal.

műanyag
betiltás
parlament
törvény

Most

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.