Ugrás a tartalomra

Birkanyíróverseny, finom ételek és italok a XVIII. Juhfesztiválon

2020.07.05
10:15
2020.07.05
17:31
Forrás
Pannon RTV
Friss sültek illata csábította a látogatókat a hétvégén a topolya közelében található Kinga-tanyára, ahol 18-dik alkalommal rendezték meg a hagyományos Juhfesztivált.

Több versenyszámban is megmérkőztek a versenyzők. A főző és nyíró versenyen kívül, díjazásra került a legjobb pálinka, rostélyos, sütemény és sok más egyéb is.

22 csapat nevezett a hagyományos birkafőző versenyre. A legízletesebb étket sokak meglepetésére a mindössze 11 éves Kenyeres Bence készítette. Bence elárulta, hogy a receptet édesapjától tanulta:
„ Apáék is ezt csinálják. Megtanultam tőlük.
- Számítottál erre az eredményre?
- Nem
- Ha legközelebb is neveznél a megmérettetésre, mit csinálnál másképp?
- Talán picit később kezdeném el, mert kissé szétfőtt a hús.”

Nem csak a fakanalat forgatók, hanem a birkanyírók is összemérték tudásukat. A leggyorsabb idén Bazsó Angéla lett: „A birka gyapjútól is sok minden függ. Nem mindenki tudja bekötni. A legjobb bekötésű a merinó vagy annak keveréke. Ő már nem az a fajta, ez szétcsúszik. De megpróbáltam, és amelyik merinót bekötöd azzal tudnál még labdázni is.”

A rendezvényre látogatók közül páran életükben először láttak birkanyírást.
Vučković Anna: „ Még nem láttam korábban birkanyírást. Ezért is volt számomra nagyon érdekes, ahogy a birkák ott ültek. Nagyon nehéz lehet gondolom lefogni, hogy ne mocorogjon. Nekem nagyon-nagyon tetszett.”

A főzőversenyt a Vajdasági Amatőr Királyi Szakácsok Lovagrendjének tagjai szervezték. A koronavírus-járványra való tekintettel, kimagasló figyelmet fordítottak a látogatók egészségének megóvására.

Szabó Pósz Ferenc, főszervező, Vajdasági Amatőr Királyi Szakácsok Lovagrend: „Boldog vagyok, hogy 22 csapat jelentkezett az aratási időszakban.  A birkanyírást már májusban el kellett végezni, ezt a pár birkát meghagytuk, hogy hátha meg tudjuk szervezni az akciót. Annak ellenére, hogy a vírus itt van, mi maszkkal, kézfertőtlenítéssel védekezünk.”

A látogatók számára további szórakozási lehetőséget kínált a tanya bejáratánál felállított jurta. Az íjkészítő mesterek felügyelete mellett bárki kipróbálhatta a nyilazást.

Juhfesztiv
Kinga-tanya
Topolya
Szabó Pósz Feren
birkanyírás
birkapörkölt

Most

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.