Ugrás a tartalomra

A fertőzés kezelésében alkalmazható hatóanyagot azonosítottak pécsi és osztrák kutatók

2020.07.09
12:04
2023.11.02
09:01
Forrás
MTI
Olyan hatóanyagot azonosítottak a pécsi és osztrák kutatók, amely a későbbiekben a koronavírus-fertőzés kezelésében lehetséges gyógyszerként alkalmazható - közölte Jakab Ferenc.

A Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutató Központ virológiai kutatócsoportjának vezetője elmondta, hogy a pécsi kutatóközpont az osztrák Cebina biotechnológiai céggel közösen folytatott vizsgálat eredményeként találtak rá a lehetséges hatóanyagra, amely új terápiás gyógyszert jelenthet a koronavírus fertőzésben.

Az azelasztin nevű hatóanyagot egy általánosan használt antihisztamin orrspray alapanyagaként használják jelenleg, de a vegyület laboratóriumi körülmények között jó hatásfokkal csökkentette a vírus következményeit, számolnak be a szakemberek. A kutatók hangsúlyozzák, hogy a hatóanyag nem mint a fertőzést megelőző vakcina, hanem a már kialakult fertőzés, megbetegedés kezelésére ígéretes. Amennyiben a gyógyszer hatékonyságát a nemsokára megkezdődő klinikai tesztek is igazolják majd, akkor a hatóanyag szinte azonnal bevethető lesz.

koronavírus

Most

14:39, Frissítve: 16:36

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk, az egyik ilyen a lakhatási kiadás. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.