Ugrás a tartalomra

Ismerjük meg a közép-bánáti magyar népi építészetet

2020.07.17
12:07
2020.07.17
16:28
Forrás
Pannon RTV
A magyarok népi építészete Közép-Bánátban címmel nyílt tegnap kiállítás az óbecsei Városi Múzeumban.

Branislav Milić nagybecskereki néprajzkutató az építészeti sajátosságok mellett a bánsági magyar falvak történetével és településszerkezetével is megismerteti a látogatókat.

Az óbecseiek a nagybecskerekiek után elsőként ismerkedhetnek meg a nagybecskereki Műemlékvédelmi Intézet néprajzkutatójának, Branislav Milićnek kiállításával, amely a közép-bánsági települések magyar építészeti sajátosságait mutatja be. A fotók és leírások mellett a napsugaras deszkaoromzatokat, a bejárati faajtókat, a tornácos házakat nagybecskereki középiskolások által készített makettek is szemléltetik. Ezek az építészeti jegyek a bácskai településeken is jól ismertek.

Nemanja Karapandžić, történész-kurátor, Városi Múzeum, Óbecse: „Habár ez a történet természetesen a magyar építészeti örökségről szól, tőlük más népek, a szlovákok, a szerbek, a ruszinok és minden más Vajdaságban élő nép is átvette. Ez még egy bizonyítéka annak, hogy a többnemzetiségű közeg, a multikulturalizmus, a jó együttélés eredményeként minden kultúrából át lehet venni a legjobb dolgokat, és így egy tágabb képet is kaphatunk.”

A járványhelyzet miatt elmaradt a szokásos ünnepélyes tárlatmegnyitó, és a látogatás feltételei is szigorodtak az intézményben.

Tojzán Ákos, igazgató, Városi Múzeum, Óbecse: „Maximálisan egyszerre öt látogatót tudunk fogadni azon feltételek mellett, hogy a látogatókon maszk kell, hogy legyen. A kiállítás jelenleg csak szerb nyelven tekinthető meg, de minden pillanatban lesz egy magyar kollégánk, aki szükség esetén tud mesélni a kiállításról.”

A magyarok népi építészete Közép-Bánátban című kiállítás munkanapokon 8 és 19 óra között tekinthető meg augusztus végéig az óbecsei Városi Múzeumban.

magyarok
Közép-Bánát
népi
építészet
kiállítás
Óbecse
Branislav Milić
Városi Múzeum
néprajzkutató
Nagybecskerek

Most

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.