Ugrás a tartalomra

Orbán: Egységes európai álláspont kell az uniós költségvetésről

2020.07.19
14:04
2020.07.19
14:20
Forrás
hirado.hu
A magyar miniszterelnök szerint drámai a helyzet a koronavírus-járvány miatt Európában. Fontos a gazdasági mentőcsomag is, amiről meg kell állapodniuk a közeljövőben.

Magyarország viszonylag jó gazdasági állapotban van, relatív jobbak a viszonyok, mint Európa más részein. Ennek ellenére fontos az egységes európai álláspont az EU-s költségvetésről és a gazdasági mentőcsomagról - nyilatkozta ma Brüsszelben Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök a nemzetközi sajtónak elmondta, jelenleg négy kérdésben nincs megállapodás, ami jó eredmény figyelembe véve, milyen súlyos a helyzet. Orbán szerint a helyzet drámai a koronavírus és annak gazdasági hatásai miatt. A hangulat pesszimista, és muszáj megállapodásra jutni - tette hozzá.

Orbán Viktor, miniszterelnök, Magyarország: „A világjárvány egy dolog, de mi a világjárvány gazdasági hatásairól beszélünk. A helyzet sokkal rosszabb, mint azt önök gondolnák. Ezért a hangulatunk igen pesszimista, bár a pesszimista nem elég erős kifejezés arra, hogyan látjuk a jövőt. Óriási veszély leselkedik az európai gazdaságra. Első körben a világjárvány első hulláma miatt, másodsorban a járvány második hulláma miatt, amelyre mindannyian számítunk. Egyértelmű tehát számunkra, hogy megállapodás kell, hogy szülessen.”

A magyar miniszterelnök arról is beszélt, hogy a hollandok egy olyan eszközt kívánnak bevezetni, amely ellenőrzi az uniós pénzek kifizetését és felhasználását, különösen a déli országok esetében. Aláhúzta: ez az eszköz teljesen új mechanizmus a jogállamisággal összefüggésben. Kiemelte, a jogállamiság kérdése alapvetően fontos az Európai Unió szempontjából. Magyarország azt kérte, adjanak garanciát arra, hogy mihamarabb lezárják az ország ellen indított jogállamisági eljárást – tette hozzá.

Európai Unió
költségvetés
gazdasági mentőcsomag
Orbán Viktor
koronavírus

Most

20:05, Frissítve: 20:17

Verstappen nyerte a sprintfutamot

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője nyerte a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati sprintfutamát.
19:37, Frissítve: 20:02

Egyre népszerűbb a népművészet az ifjúság körében

Több mint 300 gyermekkel tartották meg a XIII. Dunán innen, Tiszán túl elnevezésű Kárpát-medencei ifjúsági népművészeti tehetségkutató verseny délvidéki elődöntőjét Horgoson. Az eseményt a Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület szervezte meg.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.