Ugrás a tartalomra

Még az idén megindulhat a vasúti közlekedés Szabadka és Zenta között

2020.07.22
20:36
2020.07.23
17:02
Forrás
Pannon RTV
A vonal felújítási munkálatait 2019-ben kezdték el. A biztonság fokozása mellett a járatok felgyorsítása volt a fő cél.

A Szabadka-Zenta mintegy 39 kilométeres vasúti szakasz munkálatai a tavalyi év áprilisában kezdődtek. Bár a felújítás előtt is már új szerelvények jártak a két település között, a sínek elavultsága miatt ezek sem haladhattak gyorsabban a 30-40 kilométer per órás sebességnél. Így az elmúlt évben a pótlóbuszok szállították az utasokat. Greguss Lilla gyakran használja ezt a járatot, viszont a felújítás után a vonatokat is szívesen igénybe venné.

„Nagyjából heti kétszer járok, és örülök a busznak - megmondom őszintén – a gyorsaság szempontjából. Egyébként van a vonatnak egy maga kis feelingje, amit nagyon szeretek, de mivel én tényleg heti kétszer járok Zentára, a gyorsaság miatt jobban szeretem a buszt, tényleg 40 perc alatt ott van.”

A felújított sínpárokon viszont már a buszok utazási idejével is versenyezhetnek a személyszállító vonatok. Ez volt az egyik legfontosabb szempontja a felújításoknak, amelyek már a befejező szakaszba léptek, hiszen a zúzott kő leszórása maradt már csak – mondta el Híradónk stábjának Varga Viktor, Zenta község gazdasági ügyekkel megbízott tanácstagja. Hozzátette, várhatóan az év végéig mind a teher-, mind a személyszállítás is megindulhat ezen a szakaszon.

Varga Viktor, gazdasági ügyekkel megbízott községi tanácstag, Zenta: „Tudni kell, hogy a Tiszán Zentán van vasúti híd és Titelnél. Tehát ez az egyedüli összeköttetés Bánáttal, Szabadkával pedig az összeköttetés ott van, ahol végül is a vasút rácsatlakozik a Belgrád-Budapest nemzetközi vasútvonalra. Mi nagyon reméljük azt, hogy év végén, amikor alakítjuk ki az új menetrendet a 2021-es évre, akkor a lakosság, a használók igényeit is jobban ki tudjuk elégíteni, még bevezetni vonalakat, vagy pedig változtatni a menetrenden.”

A Szabadka-Zenta vasúti közlekedés a köztudatban eddig nem örvendett túl nagy megbecsülésnek, pontosan a hosszú utazási idő miatt. A közlekedés újraindulása után viszont olcsósága miatt – jelenleg 185 dinárért válthatunk jegyet egy irányba – igazi vetélytársa lehet a buszozásnak és az autózásnak. A fenntartáshoz és a járatok bővüléséhez viszont az is szükséges, hogy az emberek igénybe vegyék ezt a szolgáltatást.

Zenta
Szabadka
vasút
felújítás
közlekedés
pótlóbusz
járat
sebesség
felgyorsítás

Most

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.