Ugrás a tartalomra

Hogyan készült régen a kalap és a fésű?

2020.07.27
15:25
2023.11.02
09:01
Forrás
Pannon RTV
Egy kalapkészítő és egy fésű műhelyt mutat be részletesen a zentai Régi Mesterségek Háza augusztustól. A letűnt korok több mint 10 ezer eszközét bemutató múzeumban az idén is szerveznek nyílt napokat.

Tavaly Tóth Bojnik Géza kovácsműhelyét és Kapás Sándor egykori szódaüzemét ismerhette meg bővebben a nagyközönség a Régi Mesterségek Házában. Az idei nyílt napokra is hasonló érdekességekkel készülnek, hiszen az egykori Varga Jenő kalapos- és Sok Tibor fésűs műhelyét is bemutatják.


Pecze Árpád, régiséggyűjtő, alapító, Régi Mesterségek Háza, Zenta: „Különösen érdekes a fésűs műhely, ugyanis itt az a gép, ami a fésűt vágja. Nagyon érdekesen működik, úgyhogy nagyon jó volna, ha a gyerekek ezt ki tudnák próbálni, ha föl lesz állítva. Sőt, annyi marhaszarvunk is van, hogy ezt gyakorolhassák. Különben nem csak fésűt készítettek a marha szarvából, hanem húrpengetőt, cipőhúzót, vázát, hajcsatot, kontyfésűt, bugylibicskának nyelet és így tovább, tehát nagyon sok minden készült ebből.”

A magyar kormány támogatásának köszönhetően sikerül bővíteni a múzeumot. Az új kiállító térhez már az alaprajzok is megvannak. Ez az udvaron kap majd helyet. „Egy pár éve már a magyar kormány támogatásával kaptunk például laptopot, fényképezőgépet, vásznat, 1 millió 100 ezer dinárt kaptunk a ház rendbetételére, most pedig pályáztunk a riasztóberendezésre és azt is megkaptuk.”

A zentai Régi Mesterségek Házában várhatóan augusztus 15. és 16. között rendezik meg a nyílt napokat. Mindazonáltal az érdeklődők előzetes bejelentkezés után bármikor megtekinthetik a még Szerbiában is kivételesnek számító gyűjteményt. Időpontot kérni, illetve érdeklődni pedig a 024/814-261-es, illetve a 063/896-4780-as telefonszámon lehet.

kalapkészítő
Pecze Árpád
Régi Mesterségek Háza
Zenta

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.