Ugrás a tartalomra

Kikapcsolódás, természet - látogatás az Óbega-Császár-tó Speciális Rezervátumban

2020.08.02
11:09
2020.08.02
15:42
Forrás
Pannon RTV
"Bánát Amazóniájának" is nevezik a Nagybecskerektől 17 km-re fekvő régi Bega-meder körüli természetvédelmi rezervátumot. A Császár-tó annak idején Ferenc Ferdinánd trónörökös kedvenc vadászhelye volt.

Hogyha egy helyett öt sétahajó állna a Császár-tóra kiránduló vendégek rendelkezésre – az is mind megtelne.
Miša Miladinović a családjával Belgrádból látogatott el a rezervátumba: „Hétvége van és úgy döntöttünk, hogy meglátogatjuk ezt a helyet. Először vagyunk itt és el vagyunk ragadtatva a látottaktól. A rezervátum gyönyörű, sok állatot, vízimadarat láttunk, de más érdekes látnivaló is van. A fogadtatással is elégedettek vagyunk.”

A Császár-tavon való hajókázás mellett a négy kilométernyi gyalogösvényen is végigmehetnek a kirándulók és megtapasztalhatják, hogy az ember itt nem avatkozik bele a természet dolgába.

A zimonyi Vera Blažunt a természet szépsége vonzotta a rezervátumba: „Megszöktünk egy kicsit a nagyváros poklából. A koronavírus miatt nem mehetünk a tengerre és ily módon próbálunk megszökni a betontól. A folyó mellett nőttem fel, és ha lehet, mindig a vizet választom.”

Az ötezer hektárnyi területen elterülő rezervátum jellegzetessége a vizek, füves területek és erdők mozaikszerű váltakozása. A Császár-tavat a ramsari egyezmény keretében 1996-ban besorolták a világ legjelentősebb vizes élőhelyei közé.

Milivoj Putić az Óbega-Császár-tó Speciális Rezervátum idegenforgalmi menedzsere kiemelte: „Nagyobb számú vendéget nem is fogadhatnánk. Hétvégenként ez most már a maximum, ellenkező esetben veszélyeztetnénk az élővilágot. Alapcélunk a fenntartható turizmus: annyi vendéget fogadunk, ami nem bolygatja meg a madárvilág nyugalmát, amely a legérzékenyebb. Tehát nem célunk, hogy naponta ezerszámra jöjjenek ide emberek.”

A Császár-tavon a hétvége a turizmusé, a hétköznapokon a rezervátum fenntartását célzó feladatokat végzik - mondta Milivoj Putić. Hozzátette: „Befejezés előtt van a gyalogösvény, amely a másfél éve leégett madárkémlelőig vezet. Eddig 120 méter készült el és még 50 méternyi nádast kell áttörni, hogy felépíthessük a másik kilátót. Közben készül az eddiginél nagyobb sétahajó is.”

Ahhoz, hogy az új sétahajó megtehesse első útját, iszaptalanítani kell a Bega holtágát. A víz átlagmélysége ugyanis most mindössze 30 centiméter. Ehhez pedig az anyagiak előteremtése mellett, szükség lesz a Természetvédelmi Intézet jóváhagyására is.

Óbega-Császár-tó Speciális Rezervátum
kirándulás

Kapcsolódó tartalmak

Most

20:54

Kiránduljunk a Fruška gorára!

A hétvégén a hagyományos Fruška gora-i maraton zajlott, pár nappal később pedig már a majálisra készülnek a Fruška Gora Nemzeti Parkban és más kirándulóhelyeken is Újvidék környékén.
19:49, Frissítve: 20:12

A muzslyai nyugdíjasok majálisozása

Muzslyán két nyugdíjas egyesület működik. Együtt több mint háromszáz tagjuk van és közös otthonuk az egyik legmozgalmasabb hely Muzslyán. Így lesz ez május elsején is. Az előkészületek már ma délután elkezdődtek.
18:04, Frissítve: 19:36

Május elsején lép pályára a Spartacus

A pancsovai Železničart fogadja a szabadkai Spartacus labdarúgó klub a szerbiai labdarúgó szuperliga 33. fordulójában. A mérkőzés este fél hétkor kezdődik a Városi Stadionon.
17:40, Frissítve: 17:53

Aki bús szívvel énekelt

Ötven éve, harminc éves korában hunyt el az egyik legnagyobb és legtehetségesebb magyar énekes: Szécsi Pál.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.