Ugrás a tartalomra

Mire ügyeljenek a sofőrök a hőségben?

2020.08.03
12:10
2020.08.03
16:13
Forrás
Pannon RTV
A tartós hőség megviseli az emberi szervezetet és közlekedésbiztonsági szempontból is kockázatokat hordoz. De nemcsak a sofőrök részére megterhelő a forróság, hanem a gépjárművekre nézve is.

Különösen hosszabb utak esetén kell odafigyelni arra, hogy ne melegedjen fel túlzottan a motor, vagy a forró aszfalton ne durranjon szét a gumiabroncs menet közben.

A nagy nyári kánikula nemcsak a járművünket, hanem a gépjárművezetőket is megviseli. Tompulnak a reflexek, emiatt nagyobb követési távolságot kell tartani, illetve fokozottan odafigyelni vezetés közben. A tűző napon álló zárt járműben pedig, semmiképpen sem hagyjuk útitársainkat, gyermekeinket, illetve házi kedvenceinket. Folyadék mindig legyen nálunk elegendő mennyiségben.

A palicsi Sebők Károly, ha csak teheti, nyáron inkább kerékpárral közlekedik. Viccelődve azt mondta, a fiatal lányok lenge öltözéke miatt ilyenkor nem lehet kellőképpen az útra odafigyelni.
"Akkor legjobban ráfigyelek a közlekedőkre, és hogyha a lányok mennek vagy valami, ilyen miniszoknyákban, akkor jobban azt figyelem, nem is az utat."

Pedig ez életveszélyes. Akárcsak a forró aszfalt, mert ilyenkor menet közben felrobbanhat a gumiabroncs - erre figyelmeztetett Márton Róbert gépjárművezető-oktató.
"Nyáron nyári gumival, télen téli gumival hajtani. Gondolom, nyáron téli gumival egy kicsit veszélyesebb vezetni, mint ugye nyárival, ugyanez érvényes, hogy télen veszélyesebb nyári gumival hajtani, mint télivel."

Tapasztalatai szerint a legnagyobb hőségben kerülni kell a járművezetést. Ha ez mégis elengedhetetlen, akkor a városban a klímaberendezés használata helyett inkább engedjük le az ablakokat. A klíma ugyanis csak hosszú útra ajánlatos. Hozzátette: az autó motorját alaposan megviseli a hőség, ugyanis az már önmagában 90 fokos hőmérsékleten üzemel. Az, hogy az autónk mennyire "húzza" a meleget, nagyban függ a színétől is - mondta a szakember.
A legfontosabb, hogy a járműben legyen megfelelő hűtőfolyadék - tanácsolta Pfeiffer Roland gépjárművizsgáztató-tulajdonos.

"A legalapvetőbb dolog, hogy legyen hűtővíz a motorban. Ne hagyjuk a járműveket tűző napon, ez is fontos dolog, mert már eleve a tűző nap fölmelegíti a motort, hogyha nagyobb sebességgel megyünk, nagyobb fordulatszámmal, az még jobban melegíti a motorokat, ezek a dolgok, amikre kell a legjobban ügyelni."

A szakemberek azt üzenik, elsősorban azt érdemes megjegyezni, hogy meleg, napsütéses napokon az autó egy kis üvegházként funkcionál.

jármű
kockázat
abroncs

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.