Ugrás a tartalomra

Petíció a szerb fejedelemnek készülő belgrádi szobor ellen

2020.08.11
12:59
2020.08.11
13:08
Forrás
021.rs
A 23 méter magas és 68 tonnás Nemanja-szobrot augusztus 15-én kezdik majd felállítani.

Mintegy háromezren írták alá a Nemanja István szerb fejedelemnek készülő szobor elleni petíciót Belgrádban. Az alkotás teljes pompájában valamikor októberben állhat majd a Száva téren, a valamikori főpályaudvar épülete előtt. A szoborellenes petíciót egyébként Dejan Atanacković szerb művész és a firenzei egyetem tanára kezdeményezte, aki a szobrot esztétikai szempontból ocsmánynak minősítette, szavai szerint megalomán vállalkozásról van szó, amellyel törvénytelenül és könnyelműen dobálóznak a szerbiai lakosok pénzével.

Nemanja István
szobor
petíció

Most

20:09, Frissítve: 20:32

A kormányprogramról vitázik a parlament

Miloš Vučević kormányalakító több mint három órán keresztül ismertette expozéját. Ezt követően megkezdődött a vita a köztársasági képviselőházban a kormányprogramról.
13:43, Frissítve: 16:32

Ezreket vonz a palicsi majális

Verőfényes napsütés és viharos erejű szél várta a 39. palicsi majális látogatóit. Már a délelőtti órákban benépesült a tópart, a kora délutáni órákban pedig már több ezren voltak a sétányon.
13:17, Frissítve: 15:45

Ma megalakul az új szerb kormány

A geopolitikai stabilitás megőrzése, infrastrukturális fejlesztések, az életszínvonal növelése, az EU-tagság felé vezető út és a katonai semlegesség - egyebek mellett ezeken dolgoznak majd az új szerb kormány tagjai a jövőben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.