Ugrás a tartalomra

A búza kiesését kárpótolja a kukorica?

2020.08.12
17:39
2020.08.13
17:38
Forrás
Pannon RTV
A szélsőséges tavaszi időjárás után a nyár kedvez a kapásnövények fejlődésének és a magtelítődésnek. Csak elvétve van olyan parcella, ahol időnap előtt beérett a kukorica vagy a szója.

Tejtermeléssel és bikahizlalással foglalkozik a felsőhegyi Papp Andor. Az állatállomány számára minden évben jelentős mennyiségű takarmányt kell bekészíteni. Az idén kiváló kukorica- és lucernatermésben reménykedik.

Papp Andor, szarvasmarha-tenyésztő, Felsőhegy: „Nagyon ígéretesnek tűnnek a kukoricák, mivel volt bőségesen csapadékunk, az idő azt mutatja, hogy nemsokára kezdődhet a silózás, ezek a melegek meggyorsítják a szemnek az érését, úgyhogy meg kell kezdenünk a silózást. Lesz takarmányunk elegendő, ez az idei év a kapásnövényeknek nagyon kedvezett, a búzák nem igazán voltak jók, rossznak lehet őket mondani, de a kukorica és a napraforgó kárpótolja egy kicsit a búzák kiesését.”

Még szinte haragoszöld a kukorica és a szója a szenttamási határban, ami a kedvező nyár eredménye, de ugyanakkor gondok is jelentkeztek a növényállományban – mutatott rá Pajdl Zsuzsanna agrármérnök.

Pajdl Zsuzsanna, agrármérnök, Szenttamás: „Sok parcellán még mindig folyamatban van a kapálás, főleg a parlagfű végett, ezen kívül nagyon sok rágcsáló is van, egér, rá vagyunk kényszerülve, hogy a parcellák széleit, főleg, hogyha füves területek vannak mellette, kanálisok, öntözőcsatornák, nagyon sok egérlyuk van és át kell járni, irtani őket, mert, amikor beérik a termény, akkor látjuk, hogy mennyire megkopaszították a növényeket.”

Hatalmas a cukorrépa levele a bácsfeketehegyi határban, a gyökér most van erőteljes fejlődésben. Lódi Gáspár termelésszervező abban bízik, hogy jó hozamot érnek el és nyereséges lesz a termelés.

Lódi Gáspár, termelésszervező, Bácsfeketehegy: „A termelési költségek egy kicsit megnövekedtek a tavalyihoz képest, a felvásárlási ár viszont maradt. Ígéret volt rá, hogy egy kicsit megnövelik, egy 10 százalékkal tesznek rá, de ez csak szóban létezik, leírva nincs. Amennyiben jobb lesz a hozam, mint tavaly, akkor már valószínűleg kifizetődő lesz, sőt, ha kedvezne rá még egy hónapig az időjárás, akkor azt lehet mondani, hogy kifizetődő lesz biztosan.”

A szakemberek elmondása szerint, ha marad a kedvező nyári időjárás, a szója cséplése és a kukorica törése szeptemberben kezdődik, a cukorrépát pedig október előtt nem érdemes felszedni a földből.

búza
kukorica
napraforgó
takarmány
siló
cukorrépa
szója

Most

17:17, Frissítve: 18:26

Ma kiderül, kik vihetik haza az ajándékokat!

A Közügyek kérdésére csaknem ötszáz válasz érkezett Vajdaság szinte minden részéből. Mai műsorunkban kiderül, hogy ki csobbanhat a családjával Mórahalmon. Nézzék a 18 óra 10 perckor kezdődő műsorunkat.
16:02, Frissítve: 16:33

Fiáker szemlét tartottak Cserépalján

Huszonnyolcadik alkalommal szervezték meg a Cserépaljai Fiáker Szemlét. A Parádés Kocsik és Lovak Nemzetközi Szemléjére a dél-bánáti Cserépaljára egész Szerbia területéről érkeztek a lovas sport kedvelői.
13:46, Frissítve: 16:59

Elstartolt a strandszezon Újvidéken

Ez a strand az egyik legszebb és legrendezettebb strandnak számít a Duna teljes szerbiai szakaszán, amely számos lehetőséget kínál az idelátogatóknak. A szezonális belépőket mától lehet igényelni.
13:34, Frissítve: 13:42

Tornádó söpör végig az USA középső államain

Heves viharok söpörtek végig az Egyesült Államok középső részén kedden kora reggel, órákkal azután, hogy Oklahomában egy tornádó legalább egy ember halálát okozta és két település egy részét elpusztította.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.