Ugrás a tartalomra

A napokban útra keltek a tiszatarrósi gólyák is

2020.08.14
15:19
2020.08.14
16:19
Forrás
Pannon RTV
A Tisza bal partján fekvő, ezer lakosú bánáti település 2015 óta Európai Gólyafalu. Az idén harminc gólyapár fészkelt náluk és 62 fiókát neveltek fel, többet, mint tavaly.

A felnőtt és az életerős fiatal gólyák indultak elsőnek a tízezer kilométeres vándorútra. A fiatalabbak még pár napig erőt gyűjtenek a település környékén. Számukra talán még nehezebb is a búcsúzás, hiszen csak két-három év múlva térnek vissza a szülőhelyükre, ahol minden esztendőben várják őket. Nadja Vidović, Tiszatarrós: „Kisbabákat hoznak a gólyák. Engem is ők hoztak.”

Ahogy a falubeliek mondják, ide csak egy út vezet. Továbbmenni csak a Tiszán át, kompon lehet. Valószínűleg azért is lett ez a gólyák ideális fészkelőhelye. Illetve azért is, mert a település lakói sokat tesznek a gólyaállomány megóvásáért. Slobodan Marovac, tag, Tiszatarrósi Gólyák Egyesület: „Idén harminc fehér gólyapár fészkelt nálunk, és 62 fiókát neveltek fel. Ez több mint tavaly, amikor 26 gólyapárunk volt. Egy évvel korábban 32 volt. Számuk évről-évre változik. Az idei év nem kedvezett túlságosan a madaraknak.”

Lépten-nyomon látni, hogy a falu jelképe a gólya. Az itt élők pedig hisznek abban, hogy a gólyák sok gyereket hoznak. Rade Vidović, Tiszatarrós: „Itt élek a „gólyák utcájában”. Ebben az utcában van a legtöbb gólyafészek. Örülünk annak, hogy itt élünk, ami meg is látszik. Hiszen két gyerekünk van, és - ha az Isten is úgy akarja - lesznek még. Egyébként az utcában is elég sok a gyerek mostanában.”

2015-ben 40 gólyapár fészkelt a faluban. Az EuroNatur elnevezésű természetvédelmi szervezet nem csak a fészkelő gólyapárok számát vette figyelembe az Európai Gólyafalu cím odaítélésekor, hanem azt is, hogy mennyire törődnek a helyiek a madarakkal. Slobodan Marovac, tag, Tiszatarrósi Gólyák Egyesület: „Az áramütés elleni védelemre fektettük a hangsúlyt. Platformokat helyeztünk el a villanykarókra, ott, ahol volt erre lehetőség. Egy esetben az idén gondot okozott, hogy a gólyák egy kéményre raktak fészket, itt is egy platformot helyeztünk el, amelyre aztán fészket raktak.”

A járványhelyzet miatt Tiszatarróson az idén elmarad a gólyák hagyományos kikísérése. Ennek ellenére remélik, hogy jövő év márciusában újra megtelnek a gólyafészkek.

gólya
gólyafalu
Tiszatarrós
fészkelés
költés
gólyafészek

Most

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.