Ugrás a tartalomra

Fehérorosz elnökválasztás - Orbán Viktor: az EU-nak valódi geostratégiai tervet kell készítenie

2020.08.19
14:38
2020.09.16
20:31
Forrás
MTI, Szerbiai RTV
Orbán Viktor magyar miniszterelnök a ma délelőtti V4-egyeztetésen ismét kiállt a Fehéroroszország ügyében képviselt lengyel álláspont mellett.

Az azt követő rendkívüli EU-csúcson pedig katonai és gazdasági elemeket is tartalmazó, átfogó uniós geostratégiai tervet szorgalmazott.

A magyar miniszterelnök világossá tette, hogy Fehéroroszország ügyében a visegrádi országok között egyetértés van.

Az Európai Tanács rendkívüli videokonferenciáján Orbán Viktor arra szólított fel, hogy a fehérorosz válság után kialakult helyzetben az Európai Unió mielőbb készítsen valódi, átfogó geostratégiai tervet, amelynek az emberi jogi és demokratikus vonatkozásokon kívül katonai és gazdasági szempontokat is tartalmaznia kell.

Az Európai Unió vezetői úgy vélik, meghamisították a fehérorosz elnökválasztás eredményét. A fehérorosz helyzettel kapcsolatban tartott rendkívüli online csúcstalálkozón a tagállamok miniszterelnökei a fehérorosz tüntetők támogatása mellett döntöttek, valamint erősebb nyomást kívánnak gyakorolni a tisztségviselőkre. Azokról, akik fekete-listára kerülnek, jegyzéket készítenek - jelenti az AP hírügynökség. Az erőszaknak megálljt kell parancsolni, békés párbeszédet kell folytatni - írta Twitter-üzenetében az ülést követően Charles Michel, az Európai Tanács elnöke. A V4-ek politikai megoldásra buzdítják a fehérorosz hatóságokat, továbbá az alapvető emberi- és szabadságjogok tiszteletben tartására szólítottak fel.

Fehéroroszország
elnökválasztás
lengyel álláspont
geostratégiai terv
online
EU-csúcs
Orbán Viktor

Most

13:46, Frissítve: 13:56

Elstartolt a strandszezon Újvidéken

Ez a strand az egyik legszebb és legrendezettebb strandnak számít a Duna teljes szerbiai szakaszán, amely számos lehetőséget kínál az idelátogatóknak. A szezonális belépőket mától lehet igényelni.
13:34, Frissítve: 13:42

Tornádó söpör végig az USA középső államain

Heves viharok söpörtek végig az Egyesült Államok középső részén kedden kora reggel, órákkal azután, hogy Oklahomában egy tornádó legalább egy ember halálát okozta és két település egy részét elpusztította.
12:54, Frissítve: 13:09

Biztonságosan két keréken

A biztonságos kerékpáros közlekedésre, valamint a biciklis sport népszerűsítésére hívták fel a figyelmet Szabadka főterén. A Figyelj, hogy lássanak, közlekedj kerékpárral megnevezésű program során általános iskolás gyerekek vehettek részt.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.