Ugrás a tartalomra

Még mindig gyűjti az aláírásokat a Székely Nemzeti Tanács, a vajdaságiakra is számítanak

2020.08.20
11:42
2020.08.20
17:14
Forrás
Pannon RTV
Az aláírásokat a nemzeti régiók európai védelmének érdekében indított polgári kezdeményezés támogatására gyűjtik.

Május 7-éig közel 1 millió 900 ezer aláírást gyűjtöttek online és 250 ezret papíron, ami jóval meghaladja az előírt 1 milliót - mondta Izsák Balázs. A Székely Nemzeti Tanács elnöke kiemelte: a probléma az, hogy nem sikerült teljesíteni a területi kritériumot, tehát hét helyett mindössze három országból gyűlt össze az alsó küszöbnek megfelelő támogatások száma. Még négy országból kell összegyűjteni a minimális küszöböt, erre november 7-ig van idejük.

Az európai polgári kezdeményezés lényege, hogy az uniós tagállamok őshonos nemzeti kisebbségei gyakorlatilag önállóan, a kormányokat kihagyva pályázhassanak uniós támogatásokra. Mindemellett a kezdeményezés nyilvánvalóan része a Székelyföld autonómiájáért folytatott küzdelemnek is.

Az aláírási ívet bárki megtalálhatja a nemzetiregiok.eu vagy az irdala.hu honlapon. Izsák Balázs hangsúlyozta, hogy számítanak a vajdasági magyarok segítségére is.

"Egy külön üzenet a vajdasági magyaroknak. Hiszen Szerbia uniós csatlakozása küszöbön áll. Én abban reménykedem, hogy ez a kezdeményezés sikeressé válik és amire Szerbia belép az unióba akkora már készen fogja várni a közösségi jogban az a rendelkezés, amely az Európai Unió minden országában biztosítja a regionális kultúrák fenntarthatóságát."

Székely Nemzeti Tanács
aláírásgyűjtés
Vajdaság
nemzeti régiók európai védelme

Most

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.