Ugrás a tartalomra

Folyékony vajdasági arany

2020.08.28
17:14
2020.08.29
15:57
Forrás
Pannon RTV
A legtöbb Újvidék környéki kazántulajdonos bort, pálinkát vagy sört állít elő. Whiskey készítésére viszont már jóval kevesebben vállalkoznak.

A régióban egyetlen hivatalosan bejegyzett whiskeyt készítő üzem működik, amely tulajdonosa újvidéki származású.

Aki hamisítatlan vajdasági whiskyre vágyik, az magánszemélyként csak az újvidéki és belgrádi italboltok polcairól, esetleg környékbeli kávézók italkínálatából tudja azt beszerezni. Az említett nedűt az újvidéki vendéglők előszeretettel választják, hiszen ezzel is támogatják a hazai áruforgalmat.

Popov Dragan, üzlettulajdonos: „Kedves barátom, Aleksandar Komaromi, házasítatlan malátawhiskyt készít, Két galamb névvel címkézve. 10 évvel ezelőtt behozott egy üveggel ide, hogy megpróbáljam. Attól a pillanattól kezdve, ebben az épületben semmilyen más whisky-t nem lehet kapni.”

A magyar felmenőkkel büszkélkedő családi vállalkozás több mint harmincéves múltra tekint vissza. A Komaromi testvérpár Filip és Aleksandar, apjuktól örökölték az üzemet. Különleges eljárással készítik a magas alkoholtartamú italt.

Aleksandar Komaromi, whiskykészítő: „Apám sörfőzdében volt vegyipari technológus. Személye jelentős volt a régióban. Sok sörfőzde alakulását követte nyomon, úgy belföldön, mint külföldön. Ami azt illeti, szerette hangsúlyozni - ezt olvasta valahol -, hogy minden fiatal sör whiskyvé érik, ha felnő. A whiskykészítés először szolgáltatásként indult. Akadnak hullámvölgyek. Végül rájött, hogy képes előállítani, így házat vásárolt Sajkásgyörgye településen. Legalizálta a termelést. A többi, ahogy azt mondani szokás, már csak történelem.”

A folyamat során az árpamalátából készült sört többszöri lepárlásnak vetik alá. A fajta nevében szereplő házasítatlan megnevezés azt jelenti, hogy egyedül ebben a kifőzdében készül. Kesernyés ízét a minimum négy év tölgyfahordóban történő érlelésének köszönheti. A legidősebb hordó több mint 10 éves.

pálinka
bor
ital
Újvidék
whiskey
kazántulajdonos

Most

16:02, Frissítve: 16:33

Fiáker szemlét tartottak Cserépalján

Huszonnyolcadik alkalommal szervezték meg a Cserépaljai Fiáker Szemlét. A Parádés Kocsik és Lovak Nemzetközi Szemléjére a dél-bánáti Cserépaljára egész Szerbia területéről érkeztek a lovas sport kedvelői.
13:46, Frissítve: 13:56

Elstartolt a strandszezon Újvidéken

Ez a strand az egyik legszebb és legrendezettebb strandnak számít a Duna teljes szerbiai szakaszán, amely számos lehetőséget kínál az idelátogatóknak. A szezonális belépőket mától lehet igényelni.
13:34, Frissítve: 13:42

Tornádó söpör végig az USA középső államain

Heves viharok söpörtek végig az Egyesült Államok középső részén kedden kora reggel, órákkal azután, hogy Oklahomában egy tornádó legalább egy ember halálát okozta és két település egy részét elpusztította.
12:54, Frissítve: 16:25

Biztonságosan két keréken

A biztonságos kerékpáros közlekedésre, valamint a biciklis sport népszerűsítésére hívták fel a figyelmet Szabadka főterén. A Figyelj, hogy lássanak, közlekedj kerékpárral nevű programban általános iskolás gyerekek vehettek részt.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.