Ugrás a tartalomra

Elon Musk bemutatta agyolvasást végző eszközét

2020.08.29
21:19
2023.11.02
08:59
Forrás
hirado.hu
A dél-afrikai befektető Neuralink nevű cége péntek éjjel mutatta be azt az agyi implantátumot, ami egy újabb jelentős lépés a robotszerű ember létrehozása felé.

A YouTube-on, élő videóban mutatta be péntek éjjel Elon Musk az agyi tevékenység olvasását lehetővé tévő implantátumot három hétköznapi disznón. Az első malac, Joyce semmilyen implantátummal nem lett ellátva, de a közönség rajta keresztül megfigyelhette, hogy nagyjából milyen a viselkedése egy élő YouTube-videóban szereplő sertésnek. A kontrollmalac után következett Dorothy, akinek a koponyájába korábban beültették az agyolvasó eszközt, de időközben eltávolították: ezzel is demonstrálta Musk, hogy a beavatkozás visszafordítható és nem okoz semmilyen látható egészségkárosodást. Legvégül a Gertrude névre hallgató disznó következett, két hónapja hordja a különös eszközt. Rajta sem látszódott semmilyen külső nyoma a beavatkozásnak, de a közönség megtekinthette egy monitoron, milyen agyi aktivitást vált ki belőle az elé borított étel.

Musk neurotechnológiai cégét 2016-ban alapította azzal a céllal, hogy létrehozzanak egy olyan interfészt, amely összekapcsolja az emberi agyat és a számítógépet. Bár a Neuralink eszközének dizájnja változott az elmúlt pár hónapban, a végső megvalósításban visszaköszönnek a letisztultság és a visszafordíthatóság szempontjai is. A korábbi tervek szerint az implantátum a fül mögött helyezkedett volna el, de most teljesen a koponyába simul egy onnan eltávolított, apró csontdarab helyére.

Elon Musk elmondása szerint a bemutatóval az volt az elsődleges célja, hogy minél több szakembert tudjon a San Franciscó-i székhelyű Neuralinkhez csábítani. A jelenleg száz főt foglalkoztató cég a jövőben szerinte tízezer fős is lehet. Musk azt is elmondta, hogy az eszközzel végső soron az emberi elmét a mesterséges intelligenciával kívánja idővel integrálni.

A Neuralink pontos felhasználási területeit még nem lehet tudni, de a működőképességét és az egészségre gyakorolt hatását a mostani bemutatóval minden bizonnyal sikerült Musknak bizonyítania a nyilvánosság számára. Az emberen túli világ, vagyis a transzhumán jövő működését előrevetítő megoldás bővítése minden bizonnyal a Musk által vizionált irányokba történik majd meg először, így például az éjjellátás vagy a telepátia lehetőségének megteremtésére koncentrálnak a fejlesztők.

Elon Musk

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.