Ugrás a tartalomra

Takáts Rafael halálának 200. évfordulójára emlékeztek Padén

2020.08.30
16:35
2020.08.30
17:35
Forrás
Pannon RTV
Táblaszentelő szentmisével kezdődött a bánsági település hagyományőrző egyesületének ünnepe. A kultúrházban történelmi megemlékezéssel és alkalmi műsorral idézték fel a ferences szerzetes munkásságát.

Padé szikes vidéke visszaszólítja a kicsi bánáti település elvándoroltjait, mondta el Komáromi Róbert, a padéi Magyar Kultúrkör elnöke. A hagyományőrző egyesület megújult épületében szombat este Takáts Rafael ferences szerzetes halálának évfordulójára emlékeztek, amelyre még Kanadából is érkeztek vendégek. „Mivel ez egy jubileumi, 200-dik évfordulót ünneplő emlékműsor, meg kell adni a tiszteletet annak az embernek, akinek a nevét viseljük, hogy méltóképpen megemlékezzünk róla. Ha méltóképpen megemlékezünk róla, szerintem azt a padéi nép, és legfőképpen a padéi magyarság majd becsben fogja tartani.”

A járványügyi előírásokat betartva a padéiak ismét együtt ünnepelhettek. A település erős közösségét az is bizonyítja, hogy a padéi születésű Keszég Károly újságíróra, valamint Takáts Rafael szerzetesre és néptanítóra is minden évben megemlékeznek. Sutus Áron, elnök, Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség: „Ennek a közösségnek az erősségét mutatja az is, hogy mindig vannak álmaik, mindig vannak vágyaik. Itt például az udvarban látható a majdnem befejezett nyári színpad, és az udvart is újra álmodták amellett, hogy a tavalyi évben még az épület hozzáépítését és a székház hozzáépítését is befejezték. Azt gondolom, hogy ebből tevődik össze ez a mai nap, ez az ünneplés. Azt gondolom, hogy valahol egy olyan pillanatban talál meg minket, amikor már erre ki is voltunk éhezve.”

Takáts Rafael polihisztor a településre egy kis nyomdával érkezett a 18-dik században, ahol kinyomtatta a Toldalék elnevezésű Páriz-Pápai-szótárhoz szerkesztett kiegészítőjét, de a vidék tájnyelvét is elsőként gyűjtötte. Hajnal Jenő, elnök, Magyar Nemzeti Tanács: „Ebben a bánsági tájban úgy látszik, hogy csodák történnek. Ennek a csodának az emlékére gyűltünk ma össze. Az ő emlékét ápolva pedig a jövő felé nézve a nevét viselő kultúrkör megújulását, székházának a megszépülését, kibővülését látva úgy gondolom, hogy valahol a kétszáz év és a mostani jelen úgy találkozik egymással, hogy a jövőt próbálja itt, a Bánságban is megépíteni, fölépíteni, és a jövőt a kultúrában, a közösségben és a hitben való megújulásban látja.”

A megemlékezésen Mészáros Zoltán történész előadását, majd a Takáts Rafael Magyar Kultúrkör alkalmi műsorát hallgathatta meg a közönség.

Padé
Takáts Rafael Kultúrkör
Takáts Rafael
emléklap
Sutus Áron
Hajnal Jenő
Komáromi Róbert
megemlékezés

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.