Ugrás a tartalomra

Még gyerekcipőben jár az újrahasznosítás Szerbiában

2020.09.03
12:58
2020.09.03
13:04
Forrás
Szerbiai RTV
Becslések szerint az ország évente 100 millió eurót veszít azzal, hogy nem hasznosítja újra az erre alkalmas anyagokat.

A Környezetvédelmi Ügynökség legújabb adatai szerint Szerbiában tavaly a csomagolóanyagok mintegy 60 százalékát újrahasznosították. Ennek ellenére 150 ezer tonna műanyag-, fém- és üveghulladék került a szeméttelepekre és a természetbe.

Az ügynökségnél azt fontolgatják, hogy alapjában megváltoztatják az újrahasznosítás folyamatát.

Kragujevacon már működik egy olyan gépezet, amely a bedobott műanyag- és fémhulladék után meghatározott összeget hagy jóvá, amivel a tömegközlekedési bérleteket vagy az internetet fizetheti az illető.

Ami a műanyagot illeti, az újrahasznosítási ráta mindössze 37,5 százalék, a fém és az üveg feldolgozására nincs megfelelő üzem, ezért ezt a hulladékot exportáljuk, míg a műanyagot és a papírt importáljuk.

Becslések szerint Szerbia évente 100 millió eurót veszít azzal, hogy nem hasznosítja újra az erre alkalmas anyagokat.

újrahasznosítás
hulladék
műanyag
üveg
fém
Környezetvédelmi Ügynökség

Most

14:39, Frissítve: 16:36

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk, az egyik ilyen a lakhatási kiadás. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.