Ugrás a tartalomra

A jelenlegi helyzetben is zökkenőmentes a tanítás

2020.09.03
14:31
2020.09.03
15:48
Forrás
Pannon RTV
A pacséri és a bácskossuthfalvi általános iskola elegendő hellyel és megfelelő szakkáderállománnyal rendelkezik, így a gyerekek minden nap bejárhatnak tanításra, és nem kell távoktatást alkalmazni.

Természetesen a megfelelő egészségügyi óvintézkedéseket kötelezően betartják.

Pacséron 145 tanuló kezdte meg a tanévet, köztük 11 magyar és 6 szerb ajkú elsős. Bár nehezen szoknak hozzá a védőmaszkok kötelező viseléséhez, mégis a diákok többsége, így a pacséri Moša Pijade Általános Iskola hetedikese, Alács Varró Emese is alig várta, hogy ismét találkozhasson osztálytársaival. „Nagyon örültem ennek az iskolakezdésnek, mert persze találkoztam a barátaimmal, meg persze az új tantárgyakkal is már megismerkedtem. Úgyhogy én nagyon örülök a tanévnek, de szerintem is egy kicsit furcsa ez a maszkviselés, de azért meg lehet szokni.”

Jurković Tamara ötödikbe indult. Őt is leginkább a maszk hordása zavarja. „Eléggé zavaró, hát mikor nem beszélünk, ugye akkor levehetjük, de mikor beszélünk, felelünk, vagy ilyenek, akkor fel kell húzni, meg mikor felállunk a helyünkről.”

A tanulók létszáma és a rendelkezésükre álló tantermek nagysága alapján egy váltásban meg tudták szervezni a tanítást valamennyi diák számára Pacséron. Méhészkei Kiss Gizella, igazgató, Moša Pijade Á. I., Pacsér: „Online órák két diák számára vannak, egy szülő meggondolta magát, és két gyermekét átíratta online oktatásra, az ő számukra van az online oktatás, a többi diák, illetve a szülők úgy döntöttek, hogy részt vesznek közvetlenül a tanításban.”

Hasonló helyzetben vannak a bácskossuthfalvi diákok is. Az ottani Id. Kovács Gyula Általános Iskolába 270 tanuló jár. Viszonylag könnyen tudtak alkalmazkodni a járványügyi helyzet okozta új feltételekhez, ugyanis a tágas udvarban három iskolaépületben zajlik a tanítás egyszerre. Egy szép nagy nyári tanteremmel is rendelkezik a tanintézmény.

Zeneórán viszont egyelőre nem énekelhetnek a diákok - mondta Beke Edit zenetanár. „Sok levegőt igényel, ugye a légzéstechnika, és mindezt most kerülnünk kell. És ezt majd más módon fogjuk kihasználni. Több zenehallgatás, hangszerismeret, zenetörténet.”

A bácskossuthfalvi hatodikosok éppen annyian vannak az osztályban, hogy mindenki számára jut külön pad, így be tudják tartani órán a kötelező távolságtartást. Bottyán Éva szerint is a maszkviseléshez a legnehezebb hozzászokni. „Nehéz, mert nem tudunk rendesen beszélgetni, meg minden.”

A legkisebbeket a helyes és gyakori kézmosás fontosságára is tanítják.

Crnkovity Gábor iskolaigazgató szerint a legfontosabb, hogy a tanulók minden nap bejárnak az iskolába, távoktatásra így nincs szükség. „Két váltásban, csúsztatott rendben tanítunk. A két váltás úgy néz ki, hogy az alsósokat a felsősöktől el kell különítenünk, az alsós tagozaton négy órákkal megyünk, de ott is csoportbontást kellett alkalmazni, mert a létszámok miatt nem tudtunk beleférni egy csoportba.”

A tanítási órák 30 percesek, öt perces szünetekkel és egy 15 perces uzsonnaszünettel. Az oktatás reggel 7 óra 15 perckor kezdődik, és az utolsó csoport számára délután 3 órakor fejeződik be Bácskossuthfalván.

tanítás
oktatás
tanév
maszk
járvány
koronavírus
iskola
diák
tanulás
kézmosás
Pacsér
Bácskossuthfalva

Most

13:46, Frissítve: 13:56

Elstartolt a strandszezon Újvidéken

Ez a strand az egyik legszebb és legrendezettebb strandnak számít a Duna teljes szerbiai szakaszán, amely számos lehetőséget kínál az idelátogatóknak. A szezonális belépőket mától lehet igényelni.
13:34, Frissítve: 13:42

Tornádó söpör végig az USA középső államain

Heves viharok söpörtek végig az Egyesült Államok középső részén kedden kora reggel, órákkal azután, hogy Oklahomában egy tornádó legalább egy ember halálát okozta és két település egy részét elpusztította.
12:54, Frissítve: 13:09

Biztonságosan két keréken

A biztonságos kerékpáros közlekedésre, valamint a biciklis sport népszerűsítésére hívták fel a figyelmet Szabadka főterén. A Figyelj, hogy lássanak, közlekedj kerékpárral megnevezésű program során általános iskolás gyerekek vehettek részt.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.