Ugrás a tartalomra

Sikeres évet zártak a Collegium Talentum program résztvevői

2020.09.07
16:31
2020.09.07
17:44
Forrás
Pannon RTV
A Collegium Talentum tehetséggondozó program részvevői a járványhelyzet ellenére is sikeres iskolaévet zártak, emelte ki Potápi Árpád János a Szabadkai Magyar Rádiónak adott interjújában.

A magyar nemzetpolitikáért felelős államtitkár elmondta, hogy a programnak köszönhetően a külhoni magyar fiatalok szakmai munkáját és az értelmiségi pályán való előrehaladásukat tudják segíteni. Idén az elektronikus úton meghirdetett pályázatra 146 - köztük nyolc vajdasági - felsőfokú képzettséggel rendelkező, illetve doktorandusz-jelölt külhoni magyar fiatal nyújtotta be kérelmét.

A tehetséggondozó programot kezelő budapesti Sapientia Hungariae Alapítvány mintegy 25 szakmai területről összesen 80 ösztöndíjat ítél oda ebben a tanévben. A program keretében a pályázaton sikeresen szereplők ösztöndíjban részesülnek, igényelhetik konferenciákon való részvételi- és nyelvvizsgaköltségeik megtérítését, valamint részt vehetnek képzéseken, szakmai és nemzeti identitást erősítő eseményeken.

Potápi Árpád János, Magyarország nemzetpolitikáért felelős államtitkára: „Abban biztosak lehetünk, hogy ezek a diákok közül nagyon sokan a szakmai területükön, illetve a politikai élet különböző területein vezetők lesznek majd. Tehát azt is mondhatjuk, hogy a Kárpát-medence jövőbeni vezetőinek egy része már akár innen is ismerni fogja egymást. És ez számunkra fontos, hogy megalapozzuk ezt a jövőbeni kapcsolatrendszert és pozitív irányba tereljük.”

Collegium Talentum
program

Kapcsolódó tartalmak

Most

11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.
09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.