Ugrás a tartalomra

Hamarosan a megszokott módon végzik a vizsgálatokat a Szabadkai Közkórházban

2020.09.07
17:34
2020.09.07
17:54
Forrás
Pannon RTV
Folyamatosan csökken a Szabadkai Közkórház covid-részlegein kezelt koronavírusos páciensek száma.

Dr. Gordana Krtinić elmondta, minden covid-részlegen dolgozó munkatársat leteszteltek. A szakrendelések még korlátozott számban zajlanak a kórházban, azonban a szakember arról biztosította stábunkat, hogy hamarosan a régi, megszokott módon végzik majd a vizsgálatokat - részletezte a kórház igazgatóhelyettese.

Hétfőn összesen 11 koronavírus-fertőzésre gyanús beteget ápoltak az intézményben, hárommal kevesebbet mint vasárnap. A covid-intenzív osztályon már nincs beteg és mesterséges lélegeztetésre sem szorul egyetlen koronavírussal fertőzött személy sem.

A Szabadkai Közkórház illetékese elmondta, újdonságnak számít a szerbiai válságtörzs rendelete, amely szerint a Covid-19 betegségből kigyógyult pácienseken két héttel a betegségük lezajlása után többet nem végeznek ellenőrző jellegű PCR-tesztelést.

Dr. Gordana Krtinić, a Szabadkai Közkórház igazgatóhelyettese: „Mindazok a páciensek, akik kapcsolódó krónikus betegségekben szenvednek, és akiknél esedékes bármiféle szövődmény kialakulása, azokat természetesen követjük. Minden beteget, akinél a fertőzés súlyos klinikai képet eredményezhet, itt nemcsak tüdőgyulladásra gondolok, hanem egy általános rossz, dehidratált, kiszáradt állapotra, minden, ami a Covid-19 betegségnél komplikációt okozhat, ami a Covid-19 betegséget esetleg kísérheti, és ahol megállapítjuk a súlyosabb klinikai állapotot, azokat a betegeket mindenképp kórházi kezelésen tartjuk.”

Pillanatnyilag jobb a járványügyi helyzet az észak-bácskai körzetben mint júliusban, de a koronavírus-járványnak még nincs vége, figyelmeztet Dr. Nebojša Bohucki, a szabadkai Közegészségügyi Intézet járványügyi szakorvosa. Elmondta, a betegek klinikai képe a járvány továbbhaladtával lassan változik, és észrevehető, hogy a vírus hét hónapos jelenléte folyamán egyre enyhébb klinikai képet eredményez a betegeknél. Szavai szerint sokan csak akkor szembesülnek azzal, hogy fertőzöttek, amikor utazás céljából elvégzik a PCR-tesztet és kiderül, hogy pozitívak.

Dr. Nebojša Bohucki, a szabadkai Közegészségügyi Intézet járványügyi szakorvosa: „A kontaktkutatás nagyon fontos járványügyi szempontból, de mindig a járvány kezdetén. Amikor már elmúlik fél év és tudjuk, hogy több mint 500 személy volt beteg, de a reális szám akár néhány ezer is lehet, akkor egy ilyen kontaktkutatást már nem csinálhatunk. Csinálhatunk, de ehhez nagyon sok emberre lenne szükségünk, sok orvosra, nővérre.”

Észak-Bácskában összesen 503 koronavírusos beteget regisztráltak a járvány kezdete óta, jelenleg 121 aktív beteget tartanak számon. Szabadkán 412-en fertőződtek meg a vírussal. Pillanatnyilag 98 aktív fertőzöttet jegyeznek. A koronavírus szövődményeiben az észak-bácskai körzetben összesen 22 személy hunyt el, húszan Szabadkán - részletezte Bohucki.

Szabadka
Szabadkai Közkórház
koronavírus
COVID-19
fertőzöttek

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.