Ugrás a tartalomra

A zsidók útjai – Kiállítás a Vajdasági Levéltárban

2020.09.08
16:43
2020.09.08
21:16
Forrás
Pannon RTV
Vándorkönyvek, tanonckönyvek és egyéb személyes tárgyak állnak annak a kiállításnak a középpontjában, amelyet a Zsidó Kultúra Európai Napja keretein belül mutattak be a Vajdasági Levéltárban.

A Zsidó Kultúra Európai Napja európai kezdeményezés. Először 1999-ben szervezték meg azzal a céllal, hogy megőrizzék a zsidó kulturális hagyatékot és szélesebb körben bemutathassák az érdeklődők számára. Tavaly 29 országban több mint 1200 eseményt szerveztek a tematikus év alakalmából. Idén A zsidók útjai címet kapta a nemzetközi rendezvénysorozat.

Mirko Adam, elnök, Újvidéki Zsidó Hitközség: „Az esemény célja, hogy azok az emberek, akik nem sokat tudnak a zsidó népről és a zsidó kultúráról és örökségről, megismerjék, mert legtöbb a rossz vélemény. Általában rossz véleménnyel vagyunk egymásról, és ezt szét kell oszlatni, mivel minden ember egyforma.”

Az újvidéki kiállításon a Habsburg Birodalom és utódállamai által 1743. és 1923. között kiadott úti okmányok tekinthetők meg.

Olga Andraši, a kiállítás szervezője: „A vándorkönyveket, vagy tanonckönyveket a fiatal iparossegédek kapták, hogy utazhassanak Európa-szerte, és több szakmai tudásra és gyakorlatra tegyenek szert. A házalókönyveket a legalacsonyabb kereskedők kapták, az adó alapján legalacsonyabbak, hogy házról házra járva kereskedhessenek, a hátukon vagy a vállukon hordva az eladásra szánt árut.”

Az úti okmányok mellett a kiállítás látogatói megtekinthetnek személyes tárgyakat is, amelyeket a korabeli zsidó vándorok és házalók vittek magukkal útjaikra.

Vajdasági Levéltár
kiállítás

Kapcsolódó tartalmak

Most

16:01, Frissítve: 16:11

Verstappené a pole pozíció

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamot ő kezdheti majd az élről.
15:24

Kinek a tojása a legkeményebb?

34. alkalommal tartották meg a tojástörő világbajnokságot Mokrinban. A rendezvényt minden évben az ortodox húsvét napján tartják, ahova nem csak Szerbiából, hanem a világ több pontjáról is érkeznek résztvevők.
11:27, Frissítve: 16:09

Húsvéti liturgia Belgrádban

Az ünnepi liturgiát Porfirije szerb pátriárka felkérésére Aleksej püspöki méltóság szolgáltatta a belgrádi Szent Száva-templomban.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.