Ugrás a tartalomra

Hatan meghaltak, 941-gyel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

2020.09.18
09:02
2020.09.18
09:09
Forrás
MTI
Elhunyt hat idős, krónikus beteg, és újabb 941 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu ma reggel.

A kormányzati portálon azt írták: 16 111-re nőtt a Magyarországon beazonosított fertőzöttek száma. Az elhunytak száma 669-re emelkedett, 4240-en már meggyógyultak.

Az aktív fertőzöttek száma 11 202. Az aktív fertőzöttek 42 százaléka, az elhunytak 58 százaléka, a gyógyultak 41 százaléka budapesti. Kórházban 374 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 29-en vannak lélegeztetőgépen.

Hatósági házi karanténban 27 866-an vannak, a mintavételek száma 591 618.

Kiemelték, ahogy az új fertőzések adatai is figyelmeztetnek, a járvány második hulláma tart Magyarországon, a vírus már közösségben terjed. A kormány célja, hogy az ország működőképességét megtartsa, és ne hagyja, hogy a vírus megbénítsa a mindennapokat, ezért a már érvényben lévő és könnyen betartható általános szabályoknak most még nagyobb a jelentősége.

A kormány szerdai ülésén a beutazási korlátozások fenntartásáról és újabb szigorításokról döntött. 

Budapesten mától bírságolhatnak a maszkviselési szabályok megszegéséért. A szigorúbb maszkviselési szabályok szerint a taxik, tömegközlekedési járatok, boltok, bevásárlóközpontok és piacok mellett - a mozikban és színházakban, hangversenyen és cirkuszi előadáson, valamint a hasonló intézmények zárt tereiben kötelező az orr- és szájnyílást eltakaró maszk használata. Ha valaki nem megfelelően vagy egyáltalán nem visel maszkot, akkor 8 ezer forintig terjedő helyszíni bírsággal vagy 15 ezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható. A rendelet kivételként határozza meg az említett helyeken való étel- és italfogyasztást, továbbá a maszkviselési kötelezettség nem vonatkozik az előadókra - írja az MTI.

A közösségi terjedés megfékezéséért továbbra is kerülni kell azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartani kell a szociális távolságot, gyakran és alaposan kezet kell mosni, valamint 23 óta után be kell zárni a szórakozóhelyeket - tudatták.

A külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt elrendelt hatósági házi karantént szigorúan be kell tartani. Akinek tünetei vannak, ne menjen közösségbe, maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát! - kérik. Az iskolákba októbertől a tanárok és a diákok csak testhőmérséklet-mérés után léphetnek be.

Kiemelten fontos az idősek és krónikus betegek védelme. Az időseket is kérik, hogy fokozottan figyeljenek magukra és az általános óvintézkedések betartására. A kórházakban és az idősotthonokban látogatási tilalom van érvényben. Az idősotthonok fenntartóinak pedig mindent meg kell tenni a fertőzések elkerüléséért - áll a közleményben.

Az oldal térképe alapján eddig Budapesten (6822) és Pest megyében (2225) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Fejér (818), Győr-Moson-Sopron (622), Hajdú-Bihar (614) és Csongrád-Csanád megye (587). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Békés (111).

koronavírus
fertőzöttek
elhunytak

Most

13:46, Frissítve: 13:56

Elstartolt a strandszezon Újvidéken

Ez a strand az egyik legszebb és legrendezettebb strandnak számít a Duna teljes szerbiai szakaszán, amely számos lehetőséget kínál az idelátogatóknak. A szezonális belépőket mától lehet igényelni.
13:34, Frissítve: 13:42

Tornádó söpör végig az USA középső államain

Heves viharok söpörtek végig az Egyesült Államok középső részén kedden kora reggel, órákkal azután, hogy Oklahomában egy tornádó legalább egy ember halálát okozta és két település egy részét elpusztította.
12:54, Frissítve: 13:09

Biztonságosan két keréken

A biztonságos kerékpáros közlekedésre, valamint a biciklis sport népszerűsítésére hívták fel a figyelmet Szabadka főterén. A Figyelj, hogy lássanak, közlekedj kerékpárral megnevezésű program során általános iskolás gyerekek vehettek részt.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.