Ugrás a tartalomra

Bemutatták Besnyi Károly Betiltott ünnep című kötetét Bácskossuthfalván

2020.09.19
08:44
2020.09.19
16:21
Forrás
Pannon RTV
A falu 1986-ban akarta megünnepelni újratelepülésének kétszázadik évfordulóját.

Az akkori hatalom azonban megakadályozta azt, hogy a bácskossuthfalviak úgy ünnepeljenek, ahogy szeretnének. A könyv az ünnep betiltásának történetét dolgozza fel.

A szerző a bemutatón úgy fogalmazott, a kiadvány egy mikroközösségen keresztül mutatja be a szocializmus működését annak utolsó éveiben. Az eseményen elhangzott, nem a helyieken múlt, hogy az ünneplést betiltották.

Besnyi Károly többek között 8 önálló könyv és 6 kötet társszerzője, a bácskossuthfalvi Monográfia Helytörténeti Egyesület tagja. A most megjelent Betiltott ünnep az egyesület legújabb kiadványa.

Besnyi Károly, helytörténész: "Abban az évben a községi vagyis a világi megemlékezésen, rendezvényeken egyetlen egy alkalommal sem hangzott el a 200 év. Ez úgy szigorúan megtiltotta az akkori politikai hatalom. Az egyházközség viszont megünnepelte, igaz, hogy nagyon erős megfigyelés alatt állt az egész rendezvény. Ott sem a falu 200 éves évfordulóját méltatták, de megemlékeztek arról, hogy 200 éve jött létre az egyházközség."  

Besnyi Károly
Betiltott ünnep
könyvbemutató
Bácskossuthfalva

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:52, Frissítve: 16:53

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.