Ugrás a tartalomra

Jó bort ígér az idei szüret

2020.09.19
20:30
2020.09.20
15:18
Forrás
Pannon RTV
Nyakunkon a szőlőszüret. Vajdaságban egyre több az olyan kisebb pincészet, ahol kiváló minőségű nedűket készítenek.

Az idei változékony időjárás miatt fokozottan ügyelni kellett a növényápolásra, az eredmény nem is maradt el, szép termésre számítanak a szőlősgazdák.

A meleg nyárutó kedvez a szőlő érésének, a bogyókban levő sav- és cukortartalom megfelelő arányának a kialakulásához. Egy topolyai borászatban a korai fajtákat már préselik, a testesebb, kései szőlőket a hónap végén kezdik szüretelni. A gazdák szerint kiváló minőségű borokra lehet számtani.

Brindza Ferenc, borász, Topolya: „Pillanatnyilag a mutatók jó minőséget jeleznek, a termést meg tudtuk vigyázni, volt esős időszak, amikor nagyon oda kellett figyelni, de sikerült, ügyesen végeztük a növényvédelmet, nincs szürkepenész rothadás, a mostani időjárás a szőlő minőségét növeli.”

A frissen préselt must rozsdamentes acélból készült tartályokba kerül, és hosszas érlelés, kezelés után kerül a fogyasztó asztalára. A borászat külföldre nem szállít, mert költséges a minőség-ellenőrzés.

Brindza Anasztázia, borász, Topolya: „Nekünk nincs akkora mennyiségünk, hogy érdemes lenne pluszban kifizetni a külön kivizsgálásokat, hogy külföldre szállíthassunk. Egyelőre szeretnénk teríteni Vajdaságot és a mi borvidékeinket, aki jön hozzánk, azok tudjanak az ételek mellé finom, minőséges borokat fogyasztani.”
 

A családi vállalkozás tervei között szerepel a 100 százalékos természetes szőlőlé pasztőrözése, csomagolása és értékesítése, hiszen az egészséges élelmiszerek és szörpök, gyümölcslevek fogyasztása fellendülőben van vidékünkön.

szőlész
szőlő
szőlőskert
szüret
borászat

Most

20:09, Frissítve: 20:32

A kormányprogramról vitázik a parlament

Miloš Vučević kormányalakító több mint három órán keresztül ismertette expozéját. Ezt követően megkezdődött a vita a köztársasági képviselőházban a kormányprogramról.
13:43, Frissítve: 16:32

Ezreket vonz a palicsi majális

Verőfényes napsütés és viharos erejű szél várta a 39. palicsi majális látogatóit. Már a délelőtti órákban benépesült a tópart, a kora délutáni órákban pedig már több ezren voltak a sétányon.
13:17, Frissítve: 15:45

Ma megalakul az új szerb kormány

A geopolitikai stabilitás megőrzése, infrastrukturális fejlesztések, az életszínvonal növelése, az EU-tagság felé vezető út és a katonai semlegesség - egyebek mellett ezeken dolgoznak majd az új szerb kormány tagjai a jövőben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.