Ugrás a tartalomra

Megkezdődhet a harmadik orosz vakcina tesztelése

2020.09.22
17:42
2020.09.22
18:04
Forrás
MTI
A koronavírus elleni védőoltást a moszkvai Mihail Csumakov Immunbiológiai Készítmények Kutatásának és Kidolgozásának Szövetségi Tudományos Központja fejlesztette ki.

Egy újabb koronavírus elleni orosz vakcina tesztelését engedélyezték. A fővárosi Gamaleja Intézet és a novoszibirszki Vektor Központ vakcinája után ez már a harmadik tesztelésre engedett oltóanyag Oroszországban. A vakcinát háromezer önkéntesen Kirovban, Szentpéterváron és Novoszibirszkben fogják kipróbálni, az Egészségügyi Világszervezet és a nemzetközi szabályozók előírásaival összhangban. A kísérlet részvevőit az oltás után 16 napig elkülönítve orvosi megfigyelés alatt tartják. Ajdar Ismuhametov, az Orosz Tudományos Akadémiához tartozó Csumakov Központ vezérigazgatója szerint a klinikai tesztelést a tervek szerint novemberben fogják befejezni.

A Gamaleja Intézet augusztus 11-én bejegyzett és "posztregisztrációs" (harmadik, tömeges) tesztelési szakaszban lévő vakcináját már gyártják, és az első tételeket már a régiók nagy részébe le is szállították.

A Vektor féléves immunitást adó, EpiVacCorona oltóanyaga klinikai tesztelésének lezárása szeptember 30-ára, bejegyzése pedig október 15-re várható Az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) szerint ezt követően kezdődik meg a 60 évesnél idősebb és krónikus beteg önkéntesek bevonása a kipróbálásba. A peptid antigén alapú vakcina gyártásának kezdete novemberre várható.

Oroszország a negyedik helyen áll a világon a kimutatott koronavírus-fertőzöttek számát tekintve az Egyesült Államok (6 857 967), India (5 562 663) és Brazília (4 558 040) után.

koronavírus
védőoltás
Oroszország

Most

13:43, Frissítve: 16:32

Ezreket vonz a palicsi majális

Verőfényes napsütés és viharos erejű szél várta a 39. palicsi majális látogatóit. Már a délelőtti órákban benépesült a tópart, a kora délutáni órákban pedig már több ezren voltak a sétányon.
13:17, Frissítve: 15:45

Ma megalakul az új szerb kormány

A geopolitikai stabilitás megőrzése, infrastrukturális fejlesztések, az életszínvonal növelése, az EU-tagság felé vezető út és a katonai semlegesség - egyebek mellett ezeken dolgoznak majd az új szerb kormány tagjai a jövőben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.