Ugrás a tartalomra

Lassan befejeződik a szőlőszüret az észak-bácskai homokvidéken

2020.09.28
13:31
2020.09.28
15:28
Forrás
Pannon RTV
A királyhalmi szőlősgazdák a napokban az utolsó fürtöket szedik le a tőkékről. A királyhalmi pincék többségében már forr a must.

A borászok elégedettek, azt mondják, magas a szőlő cukorfoka és megfelelő a savtartalma. Jó évjáratnak ígérkeznek az idei szőlőből erjesztett homoki borok.

Kovács Tibor királyhalmi szőlőskertjében szombaton szüretelték le a termés javát, már csak néhány tőkéről kell majd leszedni a szebbnél szebb fürtöket. Szinte mindegyik fajta, kivétel nélkül mézédes. „A szüreten nálunk már évek óta hagyomány, hogy a család összejön. Tehát a család, barátok, szomszédok. Például szombaton voltunk 18-an, húszan szüretelni, fiatalabbak, idősebbek is. Muszáj, hogy elmondjam, hogy itt volt még az édesanyám, aki a 96. évében van, és egy fél órára ő is kijött szüretelni, aztán benn volt, de kijött még ő is szüretelni. Szüreteltünk Hamburgot és rajnai rizlinget.”

Rajnai rizlingből még maradt valamennyi és a Merlot kell még leszüretelni. Ez utóbbit minél később szedik le, annál jobb bor készül belőle - tette hozzá a királyhalmi borász. A most leszüretelt és kipréselt szőlő leve fahordókba került, azokban forr a must. Amikor átfejtik, később a fémtartályokba teszik, amelyekben majd érlelődnek a 2020-as évjáratú borok, amelyek várhatóan minőséginek ígérkeznek.

A hagyományos préseket egyébként szétszedik, kiszedik belőle a már kipréselt szőlőszemeket, ez a massza pedig még egy préselésen átesik. Berta Vilmos királyhalmi borász ottjártunkkor éppen a hordókat mosta. Közben a pincében már javában dolgoztak a kotyogók, ez azt jelenti, hogy forr a must. „A borok forrnak, most már az edényeket mossuk, van még valami kis kimaradt szűrni való szőlő, annak készítem el a hordókat. Úgyhogy körülbelül a felénél vagyunk a munkának, most már halljuk a hordók kotyogását, a borok forrnak. Jó minőséget kaptunk idén, hála Istennek, jók a borok, szépek voltak a szőlők, nem volt talán egyetlen rohadt fürtünk sem a szőlőben, úgyhogy nagyon elégedettnek érezzük magunkat.”

A tapasztalt borász többfajta szőlő házasításából készíti nemes nedűjét, van benne rajnai rizling, Cabernet, és Merlot is. Hozzátette, elégedett a cukorfokkal, és mivel jók a savak, a must hamarabb kezdett forrni. A legnagyobb királyhalmi szőlőültetvényen is már csak pár fürt ékesíti a tőkéket. A termés egy része még ládákban van, a java viszont már lé formájában a hordókba került. Juhász Krisztián, munkavezető, Tonković borászat, Királyhalom: „A tavasz és a nyár eleje elég csapadékos volt a növények fejlődéséhez, így a hozam megvan. A nyár másik fele elég száraz volt, így az érés is tökéletes. Így a hozammal és a minőséggel is elégedettek vagyunk.”

Ebben a pincészetben most fejeződik be a vörösbor erjedése, közben folyik a fehérbor ülepítése, jelenleg pedig a rozénak valót szüreteik, amit majd a napokban dolgoznak fel.

szőlő
szüret
bor
borászat
szőlősgazda

Most

20:05, Frissítve: 20:17

Verstappen nyerte a sprintfutamot

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője nyerte a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati sprintfutamát.
19:37, Frissítve: 20:02

Egyre népszerűbb a népművészet az ifjúság körében

Több mint 300 gyermekkel tartották meg a XIII. Dunán innen, Tiszán túl elnevezésű Kárpát-medencei ifjúsági népművészeti tehetségkutató verseny délvidéki elődöntőjét Horgoson. Az eseményt a Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület szervezte meg.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.