Ugrás a tartalomra

851 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak Magyarországon

2020.09.29
14:16
2020.09.29
15:51
Forrás
MTI
Az elmúlt 24 óra alatt 8 beteg vesztette életét a betegség szövődményeinek következtében.

Az elhunytak száma 757-re emelkedett, 5173-an már meggyógyultak. Magyarországon 25 567-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. 755 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 51-en vannak lélegeztetőgépen.

Ahogy a koronavírus-járvány első szakaszában rendkívül fontos szerep hárult a Magyar Honvédségre, a második szakaszban is megkerülhetetlen a szerepe a védekezésben - jelentette ki a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára. Németh Szilárd és Ruszin Romulusz magyar humánpolitikáért felelős helyettes államtitkár a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégiumban járt, ahol megtekintette a hallgatók testhőmérséklet-mérését.

A magyar operatív törzs mai sajtótájékoztatóján elmondták, az első hullám alatt a járványgörbe ellaposítása volt a cél, hogy tehermentesítsék az egészségügyi ellátórendszert, míg a második hullámban már más stratégiát kellett választaniuk. Müller Cecília a magyar országos tisztifőorvos kiemelte, az első hullámhoz hasonlóan vannak most is gócpontok, de sokkal inkább jellemző a közösségi terjedés: „Ha az egész országban tekintjük a megjelenési pozitivitási arányt, akkor azt mondhatjuk, hogy 100 ezer lakos közül 253 főt érint most a pozitív esetek száma, tehát 253 százezrelék. Budapesten természetesen mindig egy kicsit magasabb az összes egyéb területhez képest az arány, hiszen itt számos intézmény van, sokkal sűrűbben lakott terület a főváros, és nyilvánvalóan az egyéb nagyvárosok is hasonló képet mutatnak. Tehát Budapesten 100 ezer lakosra vetítve 534 fő pozitivitást tapasztalunk.”

Az államtitkár közölte: azért látogattak el az intézménybe, hogy megnézzék, egy olyan iskolában, ahol a katonai fegyelemnek nagy szerepe van, miként tudják megoldani az október 1-től kötelező hőmérőzést.

Hozzátette: a járvány második szakaszában a közösségi terjedést kell megakadályozni, és ez épp az iskolákat érinti. Németh Szilárd kiemelte, a magyar emberek mindig számíthatnak a Magyar Honvédségre, miként a honvédhallgatókra is.

Felidézte, a védekezés első szakaszának leküzdésében ott voltak a katonák az idősotthonok fertőtlenítésénél, a határvédelemben, a járőrözésben, majd hozzátette: most, a védekezés második szakaszában ugyanilyen megkerülhetetlen a honvédség.

koronavírus
Németh Szilárd
Honvédség

Most

14:52, Frissítve: 16:53

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.
11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.