Ugrás a tartalomra

Szőni tanulhatnak a munkanélküliek Újvidéken

2020.10.05
12:54
2020.10.05
18:19
Forrás
Pannon RTV
Szövőtanfolyamot szerveztek ma munkanélküli hölgyek számára az újvidéki Ökumenikus Segélyszervezet székházában.

Az év folyamán több többféle tanfolyamot szerveznek egyébként munkanélkülieknek, akik az oktatás befejezése után akár saját vállalkozást is nyithatnak, így gazdasági alapot teremtenek a megélhetésre.

A szövés alapjainak bemutatásával kezdődött a tanfolyam. Mira Vujović az előző években varrni és dekupázsozni is megtanult, de a szövés is érdekli: „Szeretnék megtanulni készíteni valamit magamnak, kis szőnyeget, vagy valami ruházatot, egy sálat vagy szvettert, de ugyanúgy ajándéknak is megfelel.”

Az oktató Marina Šuvljanski szerint a hagyományos dolgokat a modern kor kihívásaival kell ötvözni, ezért arra buzdította a hölgyeket, hogy a megtanultakat bátran alkalmazzák napjaink viseleti és használati tárgyain: „Ez már világtrend is, hogy nem egy darab szőttesből áll a ruha, hanem más anyagokkal vegyítik, ezért mi, amit itt csinálunk a tanfolyamon, amit a hölgyek készítenek, a végén kombináljuk más anyagokkal és egy viseletdarabot készítünk belőle, ami nagyon modern lesz.”

Az újvidéki Ökumenikus Segélyszervezetnél több éve tartanak különböző tanfolyamokat munkanélküli hölgyeknek, vagy más szociális kategóriába tartozó személyeknek. Elsődleges céljuk, hogy ezek az emberek szakmát tanuljanak és gazdaságilag megerősödjenek.

Marija Parnicki programkoordinátor: „Az a másik célunk, hogy más képesítést is kapjanak azok a hölgyek, akik munkanélküliek, önbecsülésük és saját maguk iránt érzett tiszteletük erősödjön, egyszóval, hogy hasznosnak érezzék magukat.”

A mostani szövőtanfolyam decemberben fejeződik be.

szövés
szövőtanfolyam
Újvidék
munkanélküliek
Ökumenikus Segélyszervezet

Most

14:39, Frissítve: 16:36

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk, az egyik ilyen a lakhatási kiadás. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.