Ugrás a tartalomra

A klímaváltozás kedvez a talaj­eróziónak

2020.10.07
14:52
2023.11.02
08:59
Forrás
elobolygonk.hu
Felerősíti a talajeróziót a klímaváltozás Szibériában. A kutatók felhívták a figyelmet arra, hogy a permafroszt, vagyis az állandóan fagyott talaj olvadása miatt a víz egyre több talajt mos el.

Az erózió mértéke aggasztó – közölték a bremerhaveni Alfred Wegener Intézet és a Helmholtz Sarkvidék- és Tengerkutató Központ munkatársai. Csak a Szibériában lévő Léna folyó egyik sziklájánál évente 16 méter szakad le a partvonalból.

A klímaváltozás miatt a permafroszt, amely normál esetben egész évben egészen a mélyebb rétegekig fagyott, lassan felolvad.

Ilyen ősi, állandóan fagyott területek elsősorban Kanadában, Alaszkában, valamint Szibéria északi és keleti részén találhatók. Ezekben a talajrétegekben nagy mennyiségű szén-dioxid raktározódik, amely olvadáskor a légkörbe kerül.

A Léna deltájában lévő szikla példájának bemutatásával a tudósok azt szemléltetik, hogy a klíma felmelegedése egész táj­egységeket változtathat meg. A tudósok a Szobo-Szisze-sziget 1,7 kilométer hosszú és 27 méter magas Jedoma nevű szikláját vizsgálták, ahol a permafroszt talaj meredeken a Léna egy mellék­ágába zuhan. Itt különösen nagy talajveszteség figyelhető meg.

Az 1960-as évek közepén a folyó az 1,7 kilométer széles szakaszon évente 5 méter földet hordott el.

A szakértők megállapítása szerint 2015 és 2018 között ez már évente csaknem 16 méter volt. A szikla 1965 és 2018 között, helyszíntől függően, összesen 322–679 métert veszített.

Kanada és Alaszka északi-sarkvidéki partjainál hasonló jelenség figyelhető meg, ahol egyre erőteljesebb hatással vannak a talajra a hullámverések és a folyami áramlatok, elsősorban azért, mert egyre hosszabb ideig tart a meleg évszak.

klímaváltozás
erózió
talaj
Szibéria
olvadás
kutató

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.