Ugrás a tartalomra

Klímavédelmi szempontból a meglévő fás területek megőrzése a leghatékonyabb megoldás

2020.10.08
13:20
2023.11.02
08:59
Forrás
Élő bolygónk
A regenerálódó erdőségek a korábban becsültnél globálisan 30 százalékkal több üvegházgázt köthetnek meg.

A faültetés nem az egyetlen megoldás, ha a Föld szénmegkötő képességét szeretnénk helyreállítani, mutat rá egy a Nature-ben publikált friss tanulmány. Megfelelő körülmények között a fák maguktól is hatékonyan foglalják vissza a megbolygatott területeket.

Az új kutatás eredményei alapján a Föld számos térségében gazdaságosabb lenne a mesterséges erdőtelepítések helyett egyszerűen a fás társulások természetes regenerálódásában bízni. Az így létrejövő erdőségek ugyanis a korábbi becslésekkel szemben jelentős mértékben járulhatnak hozzá a szén-dioxid megkötéséhez. A kutatók ugyanakkor hangsúlyozták, klímavédelmi szempontból a meglévő fás területek megőrzése a leghatékonyabb megoldás.

Sajnos napjainkra a bolygónkat borító erdőtakaró jelentős területeken szorult vissza. Egészen mostanáig az volt az uralkodó felfogás, hogy a klíma szempontjából a mesterséges erdősítés a kívánatos megoldás, a mostani kutatás szerint azonban a természetesen helyreálló élőhelyekre a honos fa- és állatfajták nagyobb aránya jellemző. Ugyanakkor az egyszerűbb megoldás csak abban az esetben lehet hatékony, ha a fák szaporodását esetleg akadályozó tényezőket felszámoljuk. A kellően fajgazdag növényzet kialakulásához ugyanakkor a zavarásmentes környezet mellett a magok megfelelő közelsége is szükséges. Optimális esetben az így regenerálódó erdőségek a korábban becsültnél globálisan 30 százalékkal több üvegházgázt köthetnek meg.

A természetes regenerálódáshoz különösen a trópusi övezetekben, Nyugat-, illetve Közép-Afrika területein alkalmasak a feltételek, ami lényegesen csökkentheti az emberiség klímavédelemre fordított kiadásait.

erdő
fa
erdőtelepítés
faültetés
klímavédelem
tanulmány

Most

20:05, Frissítve: 20:17

Verstappen nyerte a sprintfutamot

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője nyerte a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati sprintfutamát.
19:37, Frissítve: 20:02

Egyre népszerűbb a népművészet az ifjúság körében

Több mint 300 gyermekkel tartották meg a XIII. Dunán innen, Tiszán túl elnevezésű Kárpát-medencei ifjúsági népművészeti tehetségkutató verseny délvidéki elődöntőjét Horgoson. Az eseményt a Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület szervezte meg.
18:52, Frissítve: 19:00

Komoly büntetés a fürdőruhában szaladgálásért

Komoly büntetéssel számolhat az, aki idén nyáron fürdőruhában sétálgat Tivat utcáin. A montenegrói város ugyanis megelégelte azt, hogy a belvárosban egy szál bikiniben vagy fürdőnadrágban járkálnak a turisták.
18:07, Frissítve: 18:19

Újraéledt az asztalitenisz Oromon

A helyi közösség és a vállalatok támogatásával az elkövetkező időszakban a régi iskola épületében mindennap lehetőség adódik a helyieknek arra, hogy kipróbálhassák, megtanulhassák ezt a sportágat, vagy épp versenyeket szervezzenek.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.