Ugrás a tartalomra

Orbán: Felértékelődik Közép-Európa

2020.10.14
17:08
2020.10.14
17:18
Forrás
MTI
A magyar kormányfő a szlovén-magyar elektromos távvezeték építésének alapkőletételi ünnepségén vett részt a szlovéniai Kidričevóban.

Közép-Európa felértékelődik, felszálló ágban van, erősödik, a jelentősége nő, és az egész Európai Unió növekedési centruma keleti irányba tolódik, Közép-Európába - mondta Orbán Viktor a szlovéniai Kidričevóban, a Pince-Cirkovce elektromos távvezeték építésének alapkőletételi ünnepségén.

A magyar miniszterelnök szerint ha egy térség felértékelődik, akkor ott a nagy és erős országok befolyást próbálnak szerezni, így a fontos országok és térségek geopolitikai játszmák színterévé is válnak. Ilyenné lett a mi térségünk is - tette hozzá. Hangsúlyozta: a geopolitikai játszmáknak Közép-Európában, de talán az egész kontinensen az energiapolitika kitüntetett terepe és eszköze.

Orbán Viktor kiemelte: amikor most összekötik a két ország villamosvezeték-rendszerét, megindítják az ehhez szükséges beruházást, akkor a geopolitikai játszmákban megerősítik a pozíciójukat. Ez az összeköttetés a legnagyobb szlovén-magyar projekt, amely az elmúlt évtizedekben történt, a szlovén-magyar barátság és bizalomépítés zászlóshajója. A magyar kormány teljes mellszélességgel áll e projekt mögött - jelentette ki Magyarország miniszterelnöke.

Szlovénia
Orbán Viktor
Janez Janša
elektromos távvezeték
alapkőletétel
Kidričevo

Most

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.