Ugrás a tartalomra

Ivan Antunović püspök szobrát avatták fel Szabadkán

2020.10.15
19:49
2020.10.15
20:04
Forrás
Pannon RTV
A 2,8 méter magas új emlékmű a Szent Teréz-székesegyház és a püspökség épülete között kapott helyet.

Ivan Antunović szobrának ünnepélyes leleplezése előtt a Szent Teréz-székesegyházban alkalmi műsorral köszöntötték a vendégeket.

Nagy nap ez a Szerbiában élő horvátoknak, különösen akkor, ha örömünkben Szerbia és Horvátország egyaránt osztozik - mondta Jasna Vojnić, a Horvát Nemzeti Tanács elnöke. Hozzátette, a szobor nemcsak a horvátok identitástudatát erősíti majd, hanem az összetartozás értékeire is felhívja a figyelmet.

Jasna Vojnić, elnök, Horvát Nemzeti Tanács: „Nagy nap ez a szerbiai horvát közösségnek, hiszen az utóbbi 30 évben a horvát közösség intézményei először emelnek önállóan egy emlékművet. Méghozzá Ivan Antunović püspök szobrát, aki a Szerbiában élő horvátok számára egy kiemelkedő történelmi személyiség volt.”

Először járt Vajdaságban Gordan Grlić Radman Horvátország kül- és Európa-ügyi minisztere. Kellemesen meglepte Szabadka multikulturális lelkülete. Kiemelte Ivan Antunović szerepét: „Nemzeti felvilágosító és újjáélesztő szerepe a bácskai horvátok és bunyevácok számára kiemelkedő fontosságú itt Vajdaságban illetve Szerbiában, csakúgy mint a mai Magyarországon. Tehát a szerepe az, hogy egybeköti a multikulturalizmust, a toleranciát, és az együttélést.”

Igor Mirović, a tartományi kormány elnöke Aleksandar Vučić szerb államfő képviselőjeként vett részt az eseményen:  „A 21. század kihívásai arra ösztönöznek bennünket, hogy közösen, megfontoltan dolgozzunk, a szerbek és a horvátok egymás közötti jobb megértése érdekében. Abban reménykedem, hogy a szoborállítás, valamint a holnapi esemény, amelyen a szerbiai Horvát Nemzeti Tanács részére átadják Jelasics szülőházát, megalapozza majd az utunk a példaképeink nyomán.”

Az ünnepi köszöntők után leleplezték Ivan Antunović püspök szobrát, amely Bernard Pešorda zágrábi művész alkotása.

Az ünnepségen jelen volt Stevan Bakić, Szabadka polgármestere és dr. Pásztor Bálint, a VKT elnöke is.

Ivan Antunović
szoboravatás
szoboravató
Jasna Vojnić
Igor Mirović
Stevan Bakić

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.